墨西哥,米却肯,SJA别墅 / CDM architects

建筑师:CDM architects

地点:墨西哥米却肯

总设计师:Marq. Javier Dueñas Estrada , Arq. Alvaro Gonzalez Guerra Gomez

设计团队:Arq. Victor Lopez Tinajero, Arq. Delfino Lozano, Arq. Alan Macias Almirudis, Arq, Karina Vacarizas Pizarro, Arq. Jaime Olmos Aguilar

合作方:

照明设计:Arq. Javier Ten ARTENLUZ

室内设计:Arq. Kenya Rodriguez, Arq. Karla Vazquez, Regina Vizcaino MUMO

景观:Arq. Juan Carlos Perez Trejo

木工:Javier Jaime Villaseñor CREATIVOS EN CARPINTERIA

窗户:Aluwood de Mexico.

地面:Marmoles ARCA

施工方: Arq. Jorge Chavez Alvarez GCPI-grupo constructor

项目面积: 1,427.8m²

结构:GCPI-grupo constructor

摄影:Marcos García, Rory Gardiner

SJA I别墅坐落于墨西哥沿太平洋地带的一个海湾中央,在距海平面20米高的地方。

本项目的主要建筑要求与山、海保持视觉上和空间上的联系。我们在设计过程中也考虑到了重要的自然元素以及其中已经建成的花园,将主体建筑搭建在一块平台上。

为了实现这一点,我们在山海之间创建了一条主轴,指向“El Morro”(指的是海湾的景观),项目设计便是以此为基础开展。本项目实际上保留了这片土地上所有原有的自然元素,如仙人掌、当地树木以及突出的岩石。

建筑方案是从场地中央的一个Palapa(墨西哥特有的一种草棚)发展而来的,对准主轴,如同一个“广场”。一个泳池位于Palapa的西侧,面向大海,泳池在面向大海一侧的边界垂直于海平面,高出了20米。南侧是主卧室,北侧是吧台、烤架和木香烤炉,东侧是厨房、起居室,与山产生了视觉上的联系。该房屋还有4个嵌入山体之中的独立客卧、海滩俱乐部,外加服务区。

所使用的材料包括从山上开采来的石头,用于建造主要平台和墙体。出于结构原因,专门给裸露混凝土进行了“喷砂”处理。柱子和梁都是用经过认证的森林出产的层压木材做成的。采用雪松木制品是因为它适应当地气候,气味也芳香怡人。对于户外屋顶,我们用了木材和当地的棕榈树。室内地面用的是“喷砂”大理石(为获得光滑而防滑的纹理),而室外地面用的是“卡罗兰”石,因为它热容量高,让人在屋内屋外都可以赤足行走。


这是第四个自组的项目。文字在附件里。

项目照片、线图在百度云里下载

链接:http://pan.baidu.com/s/1c0sA9Ny

密码:rgna

墨西哥,米却肯,SJA别墅 / CDM architects

Casa SJA I / CDM architects

建筑师:CDM architects

地点:墨西哥米却肯

总设计师:Marq. Javier Dueñas Estrada , Arq. Alvaro Gonzalez Guerra Gomez

设计团队:Arq. Victor Lopez Tinajero, Arq. Delfino Lozano, Arq. Alan Macias Almirudis, Arq, Karina Vacarizas Pizarro, Arq. Jaime Olmos Aguilar

合作方:

照明设计:Arq. Javier Ten ARTENLUZ

室内设计:Arq. Kenya Rodriguez, Arq. Karla Vazquez, Regina Vizcaino MUMO

景观:Arq. Juan Carlos Perez Trejo

木工:Javier Jaime Villaseñor CREATIVOS EN CARPINTERIA

窗户:Aluwood de Mexico.

地面:Marmoles ARCA

施工方: Arq. Jorge Chavez Alvarez GCPI-grupo constructor

项目面积: 1,427.8m²

结构:GCPI-grupo constructor

摄影:Marcos García, Rory Gardiner

SJA I House is located at the center of a bay on the Mexican Pacific, 20 meters above sea level.

The main premises of the project were to maintain the visual and spatial relationship between the hill and the sea. We developed the program respecting the important natural elements and generated gardens between them; and laid out the main program in a single platform.

To achieve this we generated a main axis between the hill and the sea, pointed at “El Morro” (referring to the landscape of the bay), from which the program was organized. The project achieved to retain virtually all existing natural features of the land; cactus, endemic trees and prominent rocks.

The architectural program is developed from a Palapa located in the heart of the site, aligned with the major axis as a “plaza”. West of the Palapa and towards the sea is the pool that is bound by the 20 meter drop to the sea. To the south is the master bedroom, to the north are the bar, grill and wood oven, to the east are the kitchen and the living room that respects the visual continuity to the hill. The house also features 4 independent guest rooms embedded in the hill, a beach club, plus service areas.

The materials used were stone extracted from the hill to form the main platform and the walls. “Sandblasted” exposed concrete which was specified for structural reasons. Columns and beams made of laminated wood from certified forests. Cedar woodwork for its stability in the local climate and its aroma. For external roof we used wood and local palm. For floorings we used “sandblasted”marble (for a smooth and non-skid texture) indoors and “Coraline” stone for exteriors due to its thermal capacity, allowing to live the whole house barefoot.