瑞典,郝尔辛基市,会议中心旅馆/SHL事务所

Schmidt hammer lassen建筑师设计公司的设计的会议酒店中心大厦中标了。该建筑物位于瑞典郝尔辛基市中心港湾边,距丹麦的埃尔斯诺市仅15分钟的渡船航程。该地产项目是由瑞典的开发商 MidrocSweco工程/建筑顾问联袂中标的。

这项工程包括16,900 平方米的国会大厦和酒店大楼,以及位于郝尔辛基市黄金地段的17,100平方米的民用住宅,这个地段曾经是市中心的中央渡船码头。这些新建筑设施对开发遍布海滨的休闲广场影响很大。

本建筑的特色是将方格设计成了水晶体,这种设计表达给它带来一个“盐晶”美名。酒店部分占据了东南部的十二层楼,它的外立面很轻,普通,各部分楼里之间有错开,它将成为郝尔辛基的新地标。

该项目的设计师兼schmidt hammer lassen事务所的合作伙伴Kristian Ahlmark如是说:

“schmidt创建了一系列风格迥异的独特的城市空间。它在大楼和可及的地面间创造了生命,这些新楼与城市和谐地连成一体。我们创造了种动态建筑,让一个新的地标建筑屹立在郝尔辛基的特殊地段。

这两栋新的建筑物将成为海滨城市生活的重要催化剂,辅助设施包括,咖啡厅,商场,数个广场,以及供市民和游客欣赏的绿化带。

酒店的立面用错开的手法,它延伸至人行道,穿过中心广场直到水边,把垂直面和水平面连接得天衣无缝。

公寓楼有两到九层楼不等。最高的单元屹立在楼群的北部,让日光从南面射过来,能覆盖到该楼群的所有公寓---共130间。

项目合作伙伴 Kim Holst Jensen. 感慨道,“我们的设计灵感来自于该城市的原有块状结构,同时将斯堪的纳维亚自1999年以来的地区规划的日照特点考虑进去。该项目可视作建筑设计界的动力,将进一步促进郝尔辛基港的建筑设计水平的提升。”

评审委员会在评估报告中评价道,“该作品无拘无束,独具匠心。建筑师对结构把握得恰到好处,将新建筑和原有的块状格局巧妙地融为一体。”


Schmidt hammer lassen architects have won a competition for a Congress and Hotel Centre on the central harbour front of Helsingborg in Sweden, which is a 15-minute ferry trip from Elsinore in Denmark. The property development competition was won in conjunction with Swedish developer Midroc and engineering/architect consultants Sweco.

Architect's description and more images after the break.

The building is characterized by a deformation of the grid into a crystalline expression that has coined the nick name “The Salt Crystals”. The 12-storey hotel volume in the south east corner with its light, generic and broken facades will become the new landmark of the city.

The congress centre starts in three stories at the opposite end and grows gradually to become the 12-storey hotel. The hotel has 230 rooms. The Congress and Hotel Centre run along the sea promenade to meet the apartment blocks that are separated from the congress centre by a small pedestrian street. The apartments have the same ‘salt crystal’ grid, while the facades have a shifting rectangular pattern to reinforce their open and light structure.

Project architect and associate partner of schmidt hammer lassen architects, Kristian Ahlmark stated:

“This scheme creates a range of varied and unique city spaces. It forms a life between the buildings, the accessible ground levels, and the new building has coherence with the city. We have created a dynamic architecture, which gives Helsingborg a new landmark on this unique and special site.”

The two new structures will be an important catalyst for the city life in the harbour area with cafés, shops and several squares and green spaces for citizens and visitors.

The façade of the hotel with its broken expression is extended in the pavement across the plaza to the water edge connecting the vertical and horizontal surfaces.

The apartment blocks vary from two to nine stories. The highest unit is placed in the north corner of the block to provide sun and daylight from the south to all 130 apartments.

“We have been inspired by the city’s block structure and are also considering the light Scandinavian features in the existing masterplan of the area from 1999. Our project should be an impetus to further development of the architectural qualities of the Helsingborg harbour,” said project partner Kim Holst Jensen.

In the evaluation report of the jury it is stated that ”the architecture is independent and innovative. The structural grasp is appealing because the new building is well integrated in the existing block structure”.