美国,长岛住宅/Thomas Phifer + Partners

Thomas Phifer + Partners设计的最新住所灵感源自设想中的长岛这片滨水基地。看似简单重复的形式实际上是一个连续的表面,在起伏中分割其下方的空间。

建筑形式从沙丘上优雅地升起,流畅地界定出不同的设计元素,其自由流动的特性也将景观包含在内。

住宅给人一种失重之感,尤其是其弯曲的形态,暗示了Phifer事务所的全新设计方向(请务必参考AD之前报道的项目Fishers Island House),然而,尽管审美取向不同,但设计理念仍然相似。建筑师解释说:“类似宁静祥和、骨架纤细的展馆,形成了整个工程的主旋律,这种天衣无缝、没有装饰的海滩结构反映出对尊重周边景观的向往,尽可能地减少建筑的干预。而且,事务所早期设计的天窗具有雕塑感,几乎都是随意排布的,正如它们的设计未走理性路线,这个起伏波动的斗篷也在横平竖直的平面设计中实现了矛盾的对立。”

建筑师补充说:“这栋沙滩住宅如书法作品一般龙飞凤舞,轻盈灵动。”

效果图由Encore制作。


For Thomas Phifer + Partners' latest residence, the firm takes inspiration from the envisioned Long Island site’s proximity to the water. The seemingly repetitious simplistic form is actually one continuous surface that undulates to carve spaces underneath it.

Rising gracefully from the sand dunes, the form fluidly defines different programmatic elements, and its free flowing nature embraces the landscape.

The residence's weightless quality, especially its curvilinear attitude, suggest a new direction for Phifer (be sure to view Fishers Island House, previously featured on AD) , and yet, even though aesthetically different, the driving design philosophies remain similar. “Like the quiet, fine-boned pavilions that form a leitmotif throughout the work, this seamlessly unembellished beach structure reflects a yearning to defer to a larger landscape, minimizing architectural intervention. And just as the sensuously sculptural, almost randomly strewn, skylights of several earlier designs play against otherwise rational lines, this undulant cloak finds its counterpoint in a precisely straight-edged plan,” explained the architects.

The architects expanded, “It is a house with calligraphic flourish, writ lightly yet vibrantly in the sand.”

All renders by Encore