澳大利亚,维多利亚,丘吉尔社区中心/Suters Architects

建筑师: Suters Architects

地点:澳大利亚 维多利亚 丘吉尔

项目组: Joshua McAlister, Ian Prior, Graeme Christianson, Scott Francis, Rebecca Brewer

建筑承包商: W. Parnall Constructions

项目时间: 2009

摄影: Emma Cross

丘吉尔社区中心是一个集合了各种服务功能于一个较大中的当代社区中心;它整合了各服务功能,给使用着带来了他们不曾体验的空间;它提高了社区内的可识别性和连接性,从而节约了管理设施资源.

丘吉尔于1950年代规划并发展成为一个安置Hazelwood发电厂工人的居住区.社区中心的概念框架基于所在的Latrobe山谷的电力产品和遍布场地中的输电杆/塔.设计借鉴了人造景观-城镇的形态,以及需要长时间完成的乌托邦策略.社区中心的使用者组群数,和组群间的协调互动过程极大地影响了设计的进展.该中心简练地将各种需求和使用性整合在一个建筑中,并隐喻地用通过包裹建筑的一系列建筑元素(体块组合,立面,屋顶和围栏)反映出来.

中心容纳了不同功能和业主的若干使用组团;它们分享这些设施,从而促进乡村社区中心里社会服务的相互连接性.丘吉尔社区中心包括一个儿童关怀中心,一个学前班和一个亲子建康中心.还有一个指导成人学习的中心,包括教室,办公窒和一个计算机房.相应地,社区中心中还有当地社区推动相邻Men Shed区域发展的办公室.

社区中心的社区功能主要由市民图书馆承担.传统形式的图书馆被扩展成为一个服务中心,阅展室内提供各种当地政府的临时性服务,所有人都能接受.


Architects: Suters Architects

Location: Churchill, Victoria, Australia

Project Team: Joshua McAlister, Ian Prior, Graeme Christianson, Scott Francis, Rebecca Brewer

Building Contractor: W. Parnall Constructions

Project Year: 2009

Photographs: Emma Cross

The Churchill Community Hub is a contemporary community centre that co-locates services within a larger building; it allows crossover of these services; engages the user in areas they would not have been exposed to; increasing visibility and connectedness within the community, whilst reducing the resources required to operate Council facilities.

Churchill was a planned community developed to house the influx of workers to the Hazelwood power plant in the 1950’s. The conceptual framework was based on the Latrobe Valley’s production of electricity and the power poles that cross the landscape. The design refers to the man-made nature of the township and its utopian vision that took longer to achieve. The number of user groups that inhabit the Community Hub and the iterative process of user group negotiation greatly affected the development of the design. Literally tying competing needs and uses together into one facility was expressed metaphorically in built form with the building being wrapped by a series of built elements; block work, fascia, roof and fences.

The Hub houses a range of user groups, with differing functions and clients that share facilities whilst improving the inter connectivity of social services within the rural community. The Churchill Hub operates a childcare center, a preschool, a maternal and a child health program with parenting facilities. There is a neighborhood center that conducts adult learning programs within the program rooms, office space and a computer lab. Additionally there are hot offices for local community groups to use as a base with the development of a Men’s Shed on the adjacent site.

Within the Hub the community functions are anchored by the civic presence of the Library. The traditional form of a Library has expanded to act as a service center for the delivery of occasional local government services with the reading room accessible for use by all.