斯洛文尼亚,波多若斯(Portorož)的王宫饭店/ Api Arhitekti

建筑师: Api Arhitekti

地点:斯洛文尼亚,波多若斯

投资者:Istrabenz Hoteli Portoroz d.o.o.

设计团队指导:Uroš Birsa, Goran Čala

景观设计师:Lanscape

室内设计:Dessins

项目面积:28041,00 sqm

项目年份:2008

摄影: Miran Kambič

长期停止营业的王宫饭店位于斯洛文尼亚最国际化的海滨度假胜地正中心,这里已经破败了很多年。饭店建成于奥匈帝国统治时期,每天都接待众多来自欧洲各地的富商巨贾,直到上世纪80年代末停止营业。

投资者希望通过翻修工程重现古老的新古典主义建筑的活力,并通过扩建来扩大其纳客能力。

建筑翻修的目的是强调出不同风格建筑活动之间的共生,以及显示出脱离了过去的回忆。原有的建筑物保存下来的所有部分就是俯瞰大海的主立面、主立面旁边的水晶大厅和附属沙龙、侧立面和历史悠久的楼梯。地板结构、双重斜屋顶和背立面都采用现代材料建成。立面上所有的新材料和细部均分别设计。

扩建部分是全新的,但在色彩与材料的韵律和选择上稍逊于保存下来的古老建筑立面。建筑立面结合石材干挂外墙与绿色植物,从海边看去,与背景的山脉相互融合,从而保留了原有立面的主导作用。玻璃、石材和钢材等材料都得到了充分的利用,而独特的细节设计更是为建筑锦上添花。

新旧之间的连接元素是玻璃入口大厅,它轻柔地合并了两个建筑整体,迎接八方来宾,让人欣赏到海洋、天空和入口处公园的壮丽景色。


Architects: Api Arhitekti

Location: Portorož, Slovenia

Investor: Istrabenz Hoteli Portoroz d.o.o.

Design team leaders: Uroš Birsa, Goran Čala

Landscape architecture: Lanscape

Interior design: Dessins

Project Area: 28041,00 sqm

Project year: 2008

Photographs: Miran Kambič

In the very centre of the most cosmopolitan coastal resort in Slovenia, the long-closed Palace Hotel has decayed for many years. It was already built during the time of the Austro-Hungarian monarchy and hosted affluent guests from all over Europe until the end of the eighties of the previous century.

The investor wished to bring the old neoclassical building to life by the renovation and to expand its accommodation capacity by building an extension.

The architectural renovation also had the goal of highlighting the symbiosis between the stylistically different architectural movements, as well as to reveal the detachment from the memory of the past. All that was preserved of the old building was the main façade overlooking the sea, with the crystal hall and appertaining salons alongside it, the side facades and the historic staircase. The floor structures, the mansard and the rear façade are built using modern materials. All the new materials and details on the façade are discretely designed.

The extension is entirely new, but subordinate to the historic façade of the preserved part of the building in terms of rhythm, choice of colours and materials. Employing a combination of stone cladding and greenery on the façade, the building melds with the hills in the background when seen from the sea and thus preserves the dominant role of the existing facade. The most extreme possibilities afforded by the materials used, such as glass, stone and steel, have been fully taken advantage of, all of which is complemented by the unique detail one can discern in the building.

The connecting element between the old and the new is the glass entrance hall which softly merges two wholes, greeting the visitor and offering him a magnificent view of the sea, the sky and the park upon entry.