芬兰,赫尔辛基,Muurikuja壹号住宅楼/ARK-house Architects

Muurikuja壹号住宅楼并不想与它周围的环境和谐相处。它采用拼贴色块的外墙,在黑色的背景下突出红,橙,绿和黄等色块。它是社会化住宅,周围是现有的工业和办公建筑,还有一些废弃的1990年代的预制型住宅。

建筑师:ARK-house Architects

地点:赫尔辛基,芬兰

客户:赫尔辛基房屋生产部

项目面积:8630平方米

项目年份:2010

艺术家:Martti Aiha

摄影:Jussi Tiainen

住宅楼朝向水边道路的立面,是隔音屏障一般的盒子。外走廊上有随机的开口,薄板上有木纹图案,这模拟了大型的砖。绿色和橙色赭石的砖墙上的白色的破洞。

Huuru喷砂模式,是由艺术家Martti Aiha设计,它是一个额外的功能,原来并没有这个预算。


Muurikuja 1 Housing does not attempt to be in harmony with its multifaceted context. The facades collage of colors, reds, oranges, greens, and yellows stand out against the black wall backdrop. The new social housing block is situated amidst the existing industrial and office building construction, along with desolate prefabricated housing from 1990.

After the break are more photographs and drawings of this new housing block by ARK-house Architects.

Architects: ARK-house Architects

Location: Helsinki, Finland

Client: The Helsinki Housing Production Department

Project Area: 8,630 sqm

Project Year: 2010

Artist: Martti Aiha

Photographs: Jussi Tiainen

The buildings present a towering front on waterside road, and are noise barrier-like black boxes. The appearance of the side corridor walls with their randomly organized openings is lightened by the use of laminate panels with a wood grain pattern �C a sympathetic imitation material coupled with the large modular-size bricks used to clad the walls. Green and orange ochre rendered brick walls are broken up by patches of white.

The sand blasted pattern, Huuru, was developed by artist Martti Aiha and truly was an extra feature, born out of sheer will, as there was no budget originally assigned for art in this project.