瑞士,Bovernier小学扩建/Bonnard Woeffray Architectes

建筑师: Bonnard Woeffray Architectes

地点: 瑞士,Bovernier

合作者: Nuno Ferreira

客户: Commune de Bovernier

项目面积: 1,630 平方米

项目年代: 2008-2010

摄影: Hannes Henz

Bovernier小学的扩建部分像一套巨大的盔甲,形成了自然的雪崩屏障。该建筑位于斜坡底部。可居住墙体的连接在长度和高度上都坚持与场地的地形吻合,创造出休闲娱乐空间。扩建部分不但弥补了现有教室的不足,还容纳了一系列学校和社区所需的职能:体育课、创新活动、幼儿园,以及声乐和健身俱乐部。这些功能更像是一列火车,按照村庄的逻辑顺序和学校的职能运作:首先是日间托儿所,中央是小学,最后是健身房。空间是并列布置的,拥有极佳的灵活性和经济合理性。扩建部分通过操场上方的一条带顶过道与现有学校建筑相连。

斜坡前部的主要空间能挡住雪崩。这些服务空间能让雪块向两侧堆积。

为了承受雪的重量和推力,扩建部分在其宽度上进行了自我加固。它身为建筑,却类似于艺术作品。其结构为混凝土。与可见混凝土形成对应的是,天花板和墙壁胶合板具有声学功能,给空间带来了一定的家庭氛围。配色方案有的淡雅,有的鲜明,都沐浴在具有各种色调的北向空间内。

唯一的紧急出口立面镶有一层金属外皮,一面如镜子一般的齐平玻璃板穿过这里,却并未打断原先的连续性。其他立面均种植了绿化植被。天然铝材的原始光泽反射着对面山坡上的光线,使该建筑场地的质感跃升至一个新的层面。


Architects: Bonnard Woeffray Architectes

Location: Bovernier, Switzerland

Collaborator: Nuno Ferreira

Client: Commune de Bovernier

Project Area: 1,630 sqm

Project Year: 2008-2010

Photographs: Hannes Henz

Like an immense suit of protective armour, the extension to Bovernier School forms a natural shield against avalanches. The building is located at the foot of an incline. The habitable wall is articulated in both length and height to adhere closely to the topography of the site and create space for the play and games areas. Complementing the existing classrooms building, the enlargement houses a range of functions required by both school and community: physical education, creative activities, kindergarten, plus singing and gym clubs. Rather like a train, these functions follow a logical sequence relative to the village and the functioning of the school: first comes the day nursery, followed by the primary school in the centre and the gym at the end. The spaces are juxtaposed, linkable and separable for maximum flexibility and optimum economical rationality. The enlargement "plugs&" into the existing school via a covered walkway flown above the playground.

Avalanches are blocked by the major spaces that emerge from the incline. They are diverted by the service spaces that bury themselves and slant laterally.

To bear the weight and thrust of the snow, the enlargement is reinforced by a series of blades that serve to strengthen it across its width. As a construction it resembles a work of art. Its structure is concrete. Providing a contrast with the visible concrete, the ceilings and plywood walls serving an acoustic function imbue the spaces with a certain domesticity. The colour scheme, here pastel, there vivid, bathes the north- facing spaces in a range of hues.

The sole emergent facade is clad in a metallic skin pierced with mirrored, flush glazing that does not impinge on the continuity. The other facades are greened with vegetation. The lustre of the raw aluminium reflects the light of the hillside opposite, giving the site a new dimension.