荷兰,莱顿,V36K0809住宅/Pasel.Kuenzel

建筑师: pasel.kuenzel architects

地点:荷兰莱顿

设计组: R. Pasel, F. Künzel, F. Sack

结构工程师: 鹿特丹IMD

承包商: Bouwbedrijf Nieuwe Maten, Wormerveer

业主:私人

建筑面积: 285 m2 + 81 m2 屋顶平台

项目时间: 2006-10

摄影: Marcel van der Burg

荷兰因大学而闻名的莱顿市中心地带一个曾经的工业场地上,正在上演着荷兰最大的私有集合住宅的城市开发计划。

鹿特丹建筑师事务所Pasel.Kunzel在此设计出了又一个杰出的住宅项目。

V36K08/09是一个在公共停车场,前端平台上建造的住宅。

该住宅由为母、子使用的相分离的两部分住宅组成,包括了两个温馨、隐蔽的露台。带有细小焊缝的深色锌板立面给整个建筑带来了安静且优雅的整体效果。

从室外看,住宅相当得紧凑,好似城市肌理中的一个堡垒。只有当你穿过厚重的木门进入到建筑内部,才能感觉到一个完全不同的内部世界,好似一片幽静的绿洲。在这个宽大且开敞的起居空间里, 内外被彼此连接在一起。


Architect: pasel.kuenzel architects

Location: Leiden, The Netherlands

Team: R. Pasel, F. Künzel, F. Sack

Structural Engineer: IMD, Rotterdam

Contractor: Bouwbedrijf Nieuwe Maten, Wormerveer

Client: Private

Project area: 285 m2 + 81 m2 roof terrace

Project year: 2006-10

Photographs: Marcel van der Burg

On a former industrial site close to the historical heart of the renowned Dutch university city of Leiden, emerges one of the biggest urban developments of private-collective dwellings in the Netherlands.

In their series of eleven town houses, Rotterdam based architects pasel.künzel architects present yet another exceptional residence.

V36K08/09 is the front end of a terrace that is built on a collective parking garage.

The residence comprises two separate dwellings for mother and son, including two spacious and hidden patios. The dark pre-patinated zinc façade with its subtle disposition of seams gives the building a calm but yet spectacular appearance.

Looking from the outside, the house appears rather compact and closed – a fortress in the urban tissue. Only by entering the estate through the heavy wooden gate, one gets into an utterly different inner world – an oasis of tranquillity, a living space that is generous and open, where inside and outside merge into each other.