比利时,根特,Arteveldehoge学校/Crepain Binst

建筑师: Crepain Binst Architecture

地点:比利时 Voetweg, Kantienberg

工程师: RCR Studiebureau

声学顾问: SCALA

安全协调: PROBAM

总包商: BESIX VLAANDEREN

建筑面积: 9,870 sqm

项目时间: 2009

摄影: Crepain Binst Architecture

建造学校就是建设未来,年轻人将得益于学校的日常生活,他们能真切地获得到空间的光、空气、简洁和优美性的体验。

设计者正好有幸获得实现这种想法的机会。在经历了几个早期的“实验”设计后(分别是Mortsel是中心的学校,安特卫普市中心的UIA和鲁文的Gasthuisberg医院),这个第四个获胜的学校竞赛设计正式设计师想要的。

该建筑因为其独特的文脉、不一样的衔接和明晰的特性而卓尔不群。受规划的限制,建筑体量与未来的线性公园平行,拥有中央平台的楼梯间随着城市轮廓的自然波动而向上升起,形成新建筑的整体形象。

根特Kantienberg山上烽火台一样的部分,像砖砌起来的雕塑,与入口和媒体图书馆一起平衡了后侧的塔楼。竖向旋转铝板将塔楼紧密的包裹了起来。面向城市时常改变形象的“活”墙体,与透明塔楼体量形成对话关系,为根特的天际线增添了白天和夜晚各不相同的多变氛围。


Architects: Crepain Binst Architecture

Location: Voetweg, Kantienberg, Belgium

Engineering: RCR Studiebureau

Acoustic advice: SCALA

Safety coordinator: PROBAM

General contractor: BESIX VLAANDEREN

Project area: 9,870 sqm

Project year: 2009

Photographs: Courtesy of Crepain Binst Architecture

Building schools means building the future, as youngsters will assimilate and pass on their spatial experience of light, air, simplicity and beauty throughout their lives.

The designers were honoured to have the opportunity to deliver creative social impulses of this kind. Following several earlier ‘trial runs’ in the centre of Mortsel (merger of three primary schools), central Antwerp (UIA) and Gasthuisberg hospital in Leuven (midwifery), this fourth winning competition design for a school building is the most expressive to date.

It stands out primarily for its unusual context, solitary infill and specific parameters. Within the outlines of the master plan – parallel to the future linear park and in relation to the arrangement of the volumes – an ascending staircase with central patio follows the town’s natural undulation.

This beacon on Kantienberg hill in Ghent functions as a brick sculpture, incorporating the entrance and the media library, and supported to the rear by a tower. Vertically rotating aluminium plates enclose the tower in a discreet packaging. The ‘living’ walls with their constantly changing appearance are oriented towards the city, flirting with the transparency of the tower volume and creating a variety of daytime and night-time atmospheres in the Ghent skyline.