葡萄牙,Vale Bem住宅/espaço a3

建筑师: espaco a3Location: Almada, Portugal

地点:葡萄牙,Almada

首席负责人:Carlos Pinto Velosa

合作人:Fernando Pires, Angela Aguiar

工程师:Japtec

建筑面积:820 sqm

建筑年代:2004 – 2009

摄影:José Miguel Figueiredo

这套住宅坐落在里斯本南部的一个独栋别墅住宅区。临近城市和海滩,属于富人区。再没有一个地方会有比这个地区有着这样的小别墅群和如此浓缩的自然景观。

周围和临近街区都主要都是以这样方形的窗户,小阳台和传统的覆盖瓦片的屋顶为特色的两层小楼的别墅。

这套房子在结构上用的是和其他房子一样传统的建筑结构。当你看到在这个街区的这栋房子的外部和内部的巨大不同时,这种惊异感受会不由自主地加强。尽管有着现代的外观,没有使用瓦顶,但却还是相当的统一。

在周围的人看来,这同样也是一个相当上镜的房子并且引人关注。

通常客户都会要求有一个普通常见的底层空间,并把他们的私人空间发在二层。但是在这个案子里他们首先参考的是将这个私人空间放在底层。他们想将这个普通常见的空间无论怎样都去定义成一个明确的私人的空间。

就这样一条中心轴线将这整个房子的空间分割并描绘出来。并且这条轴线也是进入这个房子主要常用的空间 -- 起居室的主要入口。在其一边是一条狭长并且矮的空间用来作为私人空间,卧室就属于这部分。在另外一边对应的是一个大空间有着高高的天花板和具有强烈冲击的外部景观,起居室,餐厅,厨房就被包括在这个空间里,并与外部的花园和游泳池建立起一种联系。

中轴线作为主要入口,通过明显的竖向线条的装饰,你可以明显地感受到两种作为不同用途的空间。

这套住宅有着一个细长的外形,但是对于一个一层的平房来说,这并不算是太大。对于这个项目来说,一方面要满足客户的迫切要求,同时需要保持这个建筑和周围自然环境见的关系和联系,既要保证期私密性,同时又要和道路保持必要的距离,是一项巨大的挑战。并且最后,这个建筑同时还包括有一个天井和一个用木条装饰的外墙。

这个天井所引入的自然光对于整栋建筑的内部空间来说有着非常重要的意义,使其能够一直在与外部保持适当距离的同时又满足其实私密性的要求。这个空间给住宅内部带来平静和安宁的氛围,并且同时又作为一个小花园,可以使得房屋主人在足不出户的情况下感受到大自然的气息。


Architects: espaco a3Location: Almada, Portugal

Principals in Charge: Carlos Pinto Velosa

Collaborators: Fernando Pires, Angela Aguiar

Engineering: Japtec

Project area: 820 sqm

Project year: 2004 – 2009

Photographs: José Miguel Figueiredo

This lot is located at South of Lisbon, in an area that is characterized by individual lots for single unit houses. Very close to the city and also to the beach, this is a privileged area. Never than less is an area with small lots an very condensed where space for natural elements is very limited.

Surrounding and neighbourood is charaterized by small houses, almost all of them with two floors, square windows, little balconies and traditional ceramic roof.

It��s a traditional construction where all houses look the same. This new house in that neighbourhood has the hability to be imponent and original when you see it from inside of the lot but very discrete from the outside. Even with contemporary look, and no ceramic roof, it is fully integrated.

It's also a photogenic house that get to the attention to everyone that comes around.

Usually the client ask to have a common ground floor and their private rooms at the first floor but in this case their main brief was to have a house that is mainly at the ground floor. However they want to define clearly their common area of the private.

That is how a middle axis appear to divide the space and to draw it. Its also this axis that makes the entrance into the main common area, the Living Room. At one side a long and low volume define the private area where you find all the bedrooms, to the other side a strong volume with high ceilings and strong exterior expression, will include common areas as living room and dinning rooms, Kitchen and relation with the exterior garden and swimming pool.

The middle axis also defines the entrance. With a strong vertical image, this is the point where you already feel that two diferent volumes are difined.

The lot for this house has a strange shape and it��s not so big for a ground floor house. Trying to meet the client desire and creating their home space with the relation with nature and keeping privacy and the necessary distance from the street was a big chalange. The Patios and the use of the wood fence walls was the solution.

The Patios work as a strategic way to bring light and nature to the interior of the house, allways keping privacy and necessary distance from the outside. These spaces bring calm and serenity to the interor and also work as little gardens where owner can enjoy nature with out beeing exposed to the exterior of the house.