法国,Marseille,地中海之心旅馆/Jean Paul Viguier Architecture

建筑师: Jean Paul Viguier Architecture

地点:马赛,法国

项目经理:Andres Larrain

项目负责人:Edwige Caumont

助理建筑师:9工作室

结构顾问:SETOR

景观:Alep

安全顾问:Cabinet Casso

技术检验:SOCOTEC

协调员:Euro Pacte

项目面积:21,000平方米

项目年份:2008

摄影:Philippe Ruault

旅馆位于‘la Joliette’,位于码头和Dunkerque大街之间,它是“欧洲地中海”街区更新计划的第一个新建筑。

地中海之心旅馆采用U型的平面,南翼是Ibis旅馆,北翼是Suite旅馆,办公和商业用房在一楼,地下停车场有387个停车位。建筑的表皮像丝带一般,在南立面外墙上有梯形空间的开放性入口,让人想起城市的海洋性格。北面临外墙大多为釉面,每个卧室都有海景阳台。大入口通向Dunkerque大街,行人可以自由地穿越建筑物,到后面的码头。大厦的特点是由混凝土和白色光滑的柔软材料构成的纯净的线条。

Marseille镇寻找新的建筑方向,认可建筑所采用的可持续材料和环保建筑标准。


Architects: Jean Paul Viguier Architecture

Location: Marseille, France

Project Manager: Andres Larrain

Project Leader: Edwige Caumont

Associate Architects: Atelier 9

Structure Consultant: SETOR

Landscape: Alep

Safety Consultant: Cabinet Casso

Technical Inspection: SOCOTEC

Coordinator: Euro Pacte

Project Area: 21,000 sqm

Project Year: 2008

Photographs: Philippe Ruault

Situated in ‘la Joliette’, between the docks and l’avenue de Dunkerque, the project is the first building in a new generation of buildings, which undertake the renewal of the ‘Euro Méditerranée’ district.

The Coeur Méditerranée building is organised round a U-shaped plan and consists of an Ibis Hotel to the south wing, a Suite Hotel to the north wing, office and commercial space on the ground floor and an underground parking providing 387 parking spaces. The building skin is wrapped around the face of the building like a continuous ribbon, which is pierced on the south facing facades by a trapezoidal motif that evokes the maritime character of the town. The north facing facades are for the most part glazed and each bedroom contains a covered loggia with a sea view. A large covered entrance links l’avenue de Dunkerque with an internal garden and allows pedestrians to freely cross the building to go down to the Docks behind. This edifice, with its pure lines is characterised by the smooth white of the concrete and the softness of its material.

Its architecture assumes the new direction sought by the town of Marseille with regards to sustainable materials and environmental architecture.