葡萄牙,学校餐厅扩建/Cadilhe + Fontoura

建筑师: José Cadilhe (Cadilhe & Fontoura - Arq., Lda)

地点: Póvoa de Varzim, Portugal

设计时间: 2006

建造时间: 2006 - 2007

业主: Município da Póvoa de Varzim

Contractor: DIVA, Decorações, Construção Civil e Obras Públicas, Lda.

建筑面积: 242 平方米

摄影: FG+SG | Fotografia de Arquitectura

位于Póvoa de Varzim的第一小学是1941年建成的建筑的翻新。老建筑由Rogério de Azevedo设计,他是奥波多地区的著名建筑师。此小学是“百年计划”的产物,该计划是由于小学日益重要,并且要保持小学在全国各地的覆盖率。过去的学校体系到今天还在发挥作用。

新建筑尊重原有的设计,餐厅的体形有点特殊,使得学校建筑和室外环境有了新的联系。餐厅设置了操场在北面的边界。餐厅给学校增添了新的元素。完整的有机的圆形因有活力的孩子们运动中的视点不同而改变它的透视。

大面积白色墙面与黑色窗框的对比是建筑形态上的特征之一。建筑的底和顶设定了入口,图书馆的咖啡部的玻璃结构和入口形成了对话,转换了限定的概念和定义了边界(frontiers),因而带来了教育所需要的文化氛围。


Architects: José Cadilhe (Cadilhe & Fontoura – Arq., Lda)

Location: Póvoa de Varzim, Portugal

Project year: 2006

Construction Period: 2006 – 2007

Client: Município da Póvoa de Varzim

Contractor: DIVA, Decorações, Construção Civil e Obras Públicas, Lda.

Constructed Area: 242 sqm

Photographs: FG+SG | Fotografia de Arquitectura

The Primary School nº1 in Póvoa de Varzim is a renovated example of Plano dos Centenários (Plan of the Centenaries) developed in 1941, whose typology (Douro) was designed by Rogério de Azevedo, a renowned architect from Oporto. This plan was a response to the increasing necessity and need to obtain a wide coverage of elementary schools throughout the country and is, still today, a legacy that is well present on today’s network of schools.

In this sense, and because respecting the original traces of the school was intended, the volume of the canteen drives ways and assumes its own autonomy with an abstract gesture that establishes new relations in the school and the exterior spaces. Its location sets boundaries to the playground to the north, and allows the definition of new circulations and connections between the buildings. Beyond that, the canteen poses itself as defining element of a new scenario. The unbroken and organic line that causes differentiating sequences of perspectives, participating, with the same purpose, in the energetic and spontaneous movements of children.

The volume is characterized by the exterior contrast between the predominant white and the black of the windows frames, the foundations and the covering that sets the main access. Thus, a dialog is prompted with the balanced volume and the glassy structure of the Library’s café, transforming the limit notions and dimming the frontiers, therefore obtaining a stimulating relation between the equipments of high educational and cultural responsibility.

In the interior, one can watch a predominance use of the colors that set the distinction of spaces and their uses. It is through it that the canteen is cheering the dynamics of the dinning area creating differing sensations, moods and atmospheres; deliberately created to provide these ambiences to the children, giving them the chance to pick their spot and place in the intimacy of the canteen.