美国,西雅图,115号建筑/Graham Baba

115号建筑由Graham Baba建筑设计事务所设计完成,它的目标是充分理解基地独一无二的特性,并由此提供一个独一无二的解决方案,该方案是业主、承包商和建筑师通力协作的成果。最终这栋多用途建筑包括一个零售空间,两个商业办公空间和一套住宅。最近这个项目获得了2010年AIA的西雅图荣誉奖。

建筑师: Graham Baba Architects

地点:美国华盛顿州西雅图

总包商: D. Boone Construction

结构工程师: Swenson Say Fagét

监理: Geo Dimensions

地质勘测: Associated Earth Sciences

玻璃制造商: TGP Pilkington Profilit

建筑面积: 2,640 sqf

项目时间: 2009

摄影: Michael Matisse and Graham Baba Architects

业主要求设计方案是一个起居/办公的混合空间,按照业主的意愿,方案保留了Fremont的邻里中心,同时使从前的工业缓冲地带、现在的主要商业街和未来规划建造的集合住宅都融入了城市肌理之中。

从街上望去,建筑透明、半透明的立面使零售和办公空间充满了吸引力。通过最大化发挥这个三层结构的潜能,基地也被充分的利用了起来。在这个按照业主要求高效地布置了的、面积800平方英尺的开敞空间中,业主可以生活得十分惬意。通往项目的交通方式有很多,包括步行,骑自行车,坐船和公交线路等等,住户可以自由选择。同时项目对材料富有创造性的搭配也增加了街坊的可识别性。

The building offers both retail and office spaces that engage the street through transparent and translucent facades. Site efficiency is achieved by maxing out the building footprint and building up with a 3-story structure. The building allows the client to live comfortably in a space tailored to his needs within an efficiently open plan of 800 sqf. Occupants have the option of various modes of transportation including walking/biking/boating/public bus routes. The project uses materials in a visually distinctive composition while adding to neighborhood identity.


The design goal of Graham Baba Architects of Building 115 was to acknowledge the unique site requirements, provide a unique solution to housing in an urban core, and to have a close collaboration with the client, contractor, and architect. The resulting mixed-use building includes 1 retail space, 2 commercial offices, and 1 residential unit. Building 115 recently received a 2010 AIA Seattle Honor Commendation Award.

Architects: Graham Baba Architects

Location: Fremont, Seattle, Washington, USA

General Contractor: D. Boone Construction

Structural Engineer: Swenson Say Fagét

Surveyor: Geo Dimensions

Geotechnical Engineer: Associated Earth Sciences

Channel Glass Manufacturer: TGP Pilkington Profilit

Project Area: 2,640 sqf

Project Year: 2009

Photographs: Michael Matisse and Graham Baba Architects

Fulfilling the client’s requirements of a mixed-use live/work space, Building 115 preserves the neighborhood center of Fremont while addressing the historical uses of the industrial buffer zone, current commercial activity of the arterial street, and future integration of housing into the urban fabric.

The building offers both retail and office spaces that engage the street through transparent and translucent facades. Site efficiency is achieved by maxing out the building footprint and building up with a 3-story structure. The building allows the client to live comfortably in a space tailored to his needs within an efficiently open plan of 800 sqf. Occupants have the option of various modes of transportation including walking/biking/boating/public bus routes. The project uses materials in a visually distinctive composition while adding to neighborhood identity.