荷兰,Winterswijk市政府办公楼/OIII事务所

OIII事务所涉及的出发点是建筑尺度。

它的设计解决了一个问题:大体量的建筑物怎么样通过质感和细节,与周围的小建筑融洽相处。

建筑师: OIII Architecten

地点: 荷兰,Winterswijk

客户: Victoria Winteswijk BV

设计: Maarten Sanders, Armand Paardekooper Overman, Emile Revier and Hans Witt

团队: Joeri Apontoweil, Chanthal den Boer, Jelle Seffinga, Kitty Luiken, Wim de Pagter and Martin Vinkensteijn

建造: F. Wiggers Ingenieursbureau

建筑物理: Nieman

项目面积: 10,520 平方米

项目年代: 2008

摄影: Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

Winterswijk市政厅的体量是特别紧凑而简单,包含办公室,没有超过其需要。它采用立方形体量,中间是通道和入口。

该建筑的外表皮用乡村建筑粗糙质感的材料,并有砖砌体微妙的细节特征。内部的走廊开放而透明。大楼的上半部分被分割出4个凹槽,留出屋顶平台。

大楼的顶部是公寓,公寓采用了独立的体量,公寓之间用凹槽隔开。

它雕塑般的体量直接来自于临近环境的小型建筑,使得它较为亲切。最上两层的平台可以种植树木和灌木,提供遮阴,并使得建筑显得更为友善,以适合周围的小环境。


According to OIII Architecten the starting point for this design was scale, creating a harmony not dependent on difference in scale but in how a larger scaled building could connect to the surrounding smaller building through textures and details.

Architects: OIII Architecten

Location: Winterswijk, The Netherlands

Client: Victoria Winteswijk BV

Design: Maarten Sanders, Armand Paardekooper Overman, Emile Revier and Hans Witt

Team: Joeri Apontoweil, Chanthal den Boer, Jelle Seffinga, Kitty Luiken, Wim de Pagter and Martin Vinkensteijn

Construction: F. Wiggers Ingenieursbureau

Building Physics: Nieman

Project Area: 10,520 sqm

Project Year: 2008

Photographs: Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

The result of scale limitations for the Municipal Office Winterswijk was an extremely compact and simple building layout containing the office, not making it larger than necessary. It consists of a rectangular volume, dissected by a passage way housing the central entrance.

The exterior surface of the building is covered in a rough textured materials referring to rural architecture, and will be characterised by a subtle detailing in brickwork. The interior of the passage is open and transparent. The top half of the volume is dissected by a number of slits, allowing room for roof terraces.

The program also asked for several apartments, which are designed as a number of individual volumes on the top level and separated by exterior spaces.

The sculpture of the block refers to the small scale of the direct surroundings and gives the building an informal character. The terraces on the top two levels provide room for the planting of trees and shrubberies, provide some shade and gives the building a friendly character, well suited to its smaller scaled surroundings.