荷兰,乌特勒支,Simed总部/DHV建筑师

DHV建筑师设计的Simed健康护理集团的新总部办公楼获得了2009年度鲁特维尔大奖的观众奖项。新建筑为使用者提供了一个新型的充满活力工作环境,并且也适合存储医疗设备。

主要的建筑被分成两个部分,办公空间和商业大厅。新建筑被设计成具有大量的同质空间,与紧邻的现有医院和Midden Weteringand相呼应。

建筑师: DHV建筑师

地点:荷兰乌特勒支

主持建筑师: Roel Brouwers

结构工程师: DHV B.V.

系统工程师: DHV B.V.

建筑照明: Har Hollands

承包商: Korteweg Bouw (Civil), BAM Installatietechniek (Electrical), Warmtebouw Utrecht (Mechanical)

业主: Simed Health Care Group

建筑面积: 7,000 sqm

项目时间: 2005 – 2008

摄影: René de Wit

外立面采用耐久并方便维护的天然石材、铝板、玻璃和延展金属等材料,获得了一个坚实而高雅的建筑形象。与之形成平衡关系的是部分木质表皮与柔性聚碳酸酯板的运用,这为建筑增加了一份温暖而亲切的视觉效果。

建筑师认为新建筑与周围环境的亲密关系才是至关重要的,而不是建造一个工业化的办公建筑。他们想尽量避免设计出一个单调乏味、装饰而成的外向型建筑。建筑师们的工作重点是创造性的将高品质的室内空间与重要的建筑外形结合在一起,却并不超过业主的预算。


The new head office for Simed Health Care Group, designed by DHV Architects, received the Audience Award of the Rietveldprijs 2009. The building provides a new dynamic work environment for the employees, and is capable of storing medical equipments.

The main building is split into two sections, office and business hall. Designed as robust uniform spaces, the building responds to the adjacent existing hospital and Midden Weteringand. After the break are more photographs and drawings of this award winning design.

Architect: DHV Architects

Location: Utrecht, The Netherlands

Principal Architect: Roel Brouwers

Structural Engineer: DHV B.V.

Building Systems Engineer: DHV B.V.

Architectural Lighting: Har Hollands

Contractor: Korteweg Bouw (Civil), BAM Installatietechniek (Electrical), Warmtebouw Utrecht (Mechanical)

Client: Simed Health Care Group

Project Area: 7,000 sqm

Project Year: 2005 – 2008

Photographs: René de Wit

Exterior materials are durable and maintenance free, natural stone, aluminum, glass and expanded metal providing a solid and stylish appearance. Complimenting these are a wooden facade and soft polycarbonate providing a warm and welcoming appearance.

The architects felt it was important to not just create another office/industrial building. Rather they wanted to approach this design being sensitive to the relationship of the new building with its surrounding environment. They wanted to avoid designing simply a decorated shed of a particularly extroverted building. Their concerns were to creatively incorporate a high interior spatial quality with the importance of the exterior sensitivity, all within the client’s budget.