荷兰,代尔夫特理工大学地质工程学系馆/Jeanee Dekkers

建筑师: Jeanne Dekkers Architectuur

地点:荷兰代尔夫特

建筑面积: 5,490 sqm

项目时间: 2004 – 2007

摄影: Daria Scagliola, Stein Brakkee, Jeanne Dekkers Architectuur

代尔夫特理工大学的新地质工程学系馆是Van den Broek en Bakema设计的土木工程和地质科学学院的一部分。新建筑是对学院大楼一端的改造工程。新馆立面呈条带状,并由印有剖开石头纹理的玻璃幕墙所包裹。原有的窗户清洁阳台被改造成配有内置式空调的窗户盒子。立面上的斜线条反映了建筑的空间组织形式,如室内空间、实验室布局、工作站和学习区。建筑内部所挖出的不同中庭空间,是为了方便连接现有的楼层和体现教学的透明性。各楼层通过在建筑一端增加的新楼梯间得以扩展。新建筑的材料和色彩均来源于老建筑,并以一种“虚拟”的姿态出现。


Architects: Jeanne Dekkers Architectuur

Location: Delft, The Netherlands

Project area: 5,490 sqm

Project year: 2004 – 2007

Photographs: Daria Scagliola, Stein Brakkee, Jeanne Dekkers Architectuur

Delft University of Technology’s new Department of Geotechnology, part of the school’s faculty of Civil Engineering and Geosciences (CiTG), is housed in a building at one end of the CiTG complex, which was designed by Van den Broek en Bakema. The façade was stripped and given a new glass curtain wall imprinted with a pattern of stones sawed in half. Existing window cleaners’ balconies were converted into bay windows equipped with built-in air conditioners. Slanting lines in the façade follow the spatial organization of the interior, a landscape of laboratories, workstations and study areas. Voids were added to connect existing floors and to represent transparency in the education provided here. Floors were enlarged by adding a new stairwell at one end of the building. Materials and colours derived from the original building were applied in a more ‘virtual’ manner.