日本,新宿,Kes大楼/AAT + Makoto Yokomizo

东京的AAT+Makoto Yokomizo 建筑师事务所在一个意想不到的受限场地内,设计出了一个令人惊讶的极简风格的时尚作品.通透的住宅建筑主体被架在首层的摩托车库之上,好似漂浮在街道之上,室内各单元的活动亦清晰可见.

平面的特殊设计和升高天花板3.4米,是为了在给定的空间里取得最大的使用效率.居住部分基本上是一种竖向叠加.浴室被抬起,使得其下部空间能够做其他使用.由于较高的天花板设计,厨房和餐厅区域获得了充足采光.墙边运用圆弧完成面,以便虚化角落,产生无尽端的效果.

由于工作空间并不深,居住部分被推到了沿街面,这给了居民观察城市的绝佳视线,当然也给了路人向内观察的机会.而窗帘(简洁的窗帘轨道被隐藏了起来)提供了必要的私密性.


While we have featured dozens of small residences and minimalistic projects on AD, these studio apartments by Tokyo-based firm AAT+Makoto Yokomizo Architects are confined within an exceptionally limited area and designed in an exceptionally minimalistic fashion. Sharing a motorcycle garage on the ground level, the transparent residences float above the street and put each unit’s activity on display.

The floor plans are designed to achieve the most efficiency in the given space and by raising the ceiling to 3.4 meters, the living components are basically stacked upon the vertical plane. The bathroom rests on an elevated platform, allowing the space beneath to be occupied by the individual. With the higher ceilings, the abundance of light opens the kitchen and dining zones. The walls are finished with rounded edges to trick the eye into making corners look undefined and infinite.

As the studios are not deep, the living zones are truly pushed up against the street façade – supplying the resident with great views of the city of Shinjuku, Japan, as well as the passerby with views into the apartment. A simple curtain rail practically hidden near the window provides the necessary privacy.