法国,Rouen,飞机仓库改造/Stéphane Bigoni, Antoine Mortemard

建筑师: Stéphane Bigoni, Antoine Mortemard

地点:法国 Rouen

项目组: Joachim Bakary, William Baud, Tim Berger, Pierre Georges, Aymeric Goutal, Mathieu Massault, Takami Nakamoto

工程师: SIMA ingénierie, Louis CHOULET, ORFEA

舞台美术: Thierry Guignard

承包商: Millery

建筑面积: 1,800 sqm

项目时间: 2010

摄影: Stéphane Bigoni, Antoine Mortemard, Takami Nakamoto

该项目位于以前的Rouen市的商业码头区,是对铁路线和塞纳河之间的一个旧飞机仓库的改扩建,以满足报告厅和展览空间的功能要求。

建筑中间是一个被三层双跑楼梯环抱的白色钢格栅围合起来的通高空间。巨大的格栅扑捉并分散了来自天窗和周围的光线,创造出无穷尽的光与影的特殊效果。这种动感效果给予了空间一种温和的纪念空间感。夜晚,光线从仓库最底层打上来,整个格栅空间就像个灯笼一样闪亮。

报告厅局部位于旧仓库地下,利用的是已有的独立混凝土结构。白色的楼面、墙面、天花和家具为整个空间添加了一种平和的空间感觉。地毯和声学织物也产生出温和的室内环境。然而整个建筑的惊喜来自报告厅的尽端,当主席台后的墙被打开,码头即被纳入到建筑中来。码头与报告厅的互动效果取决于竖百叶的开启角度大小。


Architects: Stéphane Bigoni, Antoine Mortemard

Location: Rouen, France

Project team: Joachim Bakary, William Baud, Tim Berger, Pierre Georges, Aymeric Goutal, Mathieu Massault, Takami Nakamoto

Engineers: SIMA ingénierie, Louis CHOULET, ORFEA

Scenographer: Thierry Guignard

Contractor: Millery

Project area: 1,800 sqm

Project year: 2010

Photographs: Stéphane Bigoni, Antoine Mortemard, Takami Nakamoto

Located in the ancient commercial harbor of Rouen (France), the project focuses on the extension of an old storage hangar between the railroad tracks and the Seine River, allowing it to house an auditorium and exhibit spaces.

In the middle of the building, a white lattice of lacquered steel surrounds an empty space occupied by a three-storey double staircase. This large mashrabiya captures and diffracts light coming from bay windows above and around it, radiating bursts of light and shadow. Such kinetic intensity gives the space a gentle monumentality. At night, the lattice becomes a lantern, emerging from the lowest floor beneath the hangar’s frame.

The auditorium sits partially beneath the old hangar, a concrete structure independent of the existing building frame. The space conveys a sense of appeasement, with white floors, walls, ceilings and furnishing… A muted ambiance that is completed by a carpet and acoustic textiles. The surprise lies at the end of the room, however, when the back wall of the stage opens, and the harbor is invited to join the conversation – to a greater or lesser degree, depending on the rotation of the vertical blinds.