葡萄牙,Brufe社会中心/Imago

建筑师: Imago / André de Moura Leitão Cerejeira Fontes & António Jorge de Moura Leitão Cerejeira Fontes

地点:葡萄牙, Brufe, Vila Nova de Famalicão

共同作者: Nuno Cruz, António Dias and Bruno Marques

合作者: Architect José Forte, Architect Sónia Gonçalves, Architect José Pedro Fernandes, Architect José Miguel Bahia, Architect Pedro Negrões Soares, Engineer Eugénia Fontes, Dr. Tiago Fontes

建造: Telhabel Construções, S.A.

项目面积: 1,876.95 平方米

项目年代: 2010

摄影: José Campos – arqf

建筑采用盒子体量,其中开了一个口,展现其内部的空间和内院。建筑“反转”了内外:外部的立面是不厚实的混凝土墙面,只有入口和楼梯等几个凹陷。建筑的内部是连续的透明玻璃幕墙,内院的树木可以遮挡直射的阳光。

每一个开口都有一定的功能:有屋顶的停车位、主入口、以及一个露天休息区的活动区。建筑的功能包括:日间护理,休息室,办公室和服务领域,围绕内庭院组织功能。设计强调内部畅通的视觉联系。用固定的墙体来确定房间是彼此独立还是相互联系。


Architects: Imago / André de Moura Leitão Cerejeira Fontes & António Jorge de Moura Leitão Cerejeira Fontes

Location: Brufe, Vila Nova de Famalicão, Portugal

Co Author: Nuno Cruz, António Dias and Bruno Marques

Collaborators: Architect José Forte, Architect Sónia Gonçalves, Architect José Pedro Fernandes, Architect José Miguel Bahia, Architect Pedro Negrões Soares, Engineer Eugénia Fontes, Dr. Tiago Fontes

Construction: Telhabel Construções, S.A.

Project Area: 1,876.95 sqm

Project Year: 2010

Photographs: José Campos – arqf

Based on a block form some openings are carved to illuminate the interior space or in most cases tearing and piercing the building to its inner courtyard. The building is turned inside out: the exterior façades look opaque, dense, with just a few carves in the main points of the building like the stairs and the main entrance. The interior façades appear as a translucid and continuous glass curtain wall that embrace the internal patio shaded by proposed trees.

In the top portion of the mass each carving provokes an event with its surroundings, covered parking spaces, main entrance, and a covered seating area for open air events. The programs criteria includes day care, rest home, office and service areas and is organized in functional blocks surrounding a central court yard. The physical communication within itself accentuates permanent visual relationship. The interconnection or independence when necessary is distributed in a permanent manner.