印度,新德里,Castro咖啡馆/Romi Khosla工作室

建筑师: Romi Khosla 工作室

地点: N印度,新德里

主建筑师: Martand Khosla, Romi Khosla

设计组: Praveen Rajput, Maulik Bansal

项目面积: 890 平方米

项目年代: 2005 – 2010

摄影: Courtesy of Romi Khosla Design Studios

设计理念

这是一个大学校园里的食堂,附近礼堂,文化中心,大众传播中心,这里将成为全校园社会活动的枢纽。

新德里的气候极端 ,夏季气温45摄氏度以上,冬季温度经常低于5摄氏度。

印度大部分学生食堂没有空调,而且往往通风不良,夏天炎热,冬天寒冷。

食堂的形式像半露天咖啡店。 有良好的通风适应一年的大部分环境温度,以及从各种气候条件。

它是真正独特的当代设计,预示大学建筑的新时代。

体量

建筑的东面有一个完全封闭厨房体块。建筑向西扩展,食堂的体量由两个墙面和屋顶围合。渐渐,只有地板而没有墙面和屋顶了,过渡到室外空间。

从室内过渡到室外,桌子和座椅表面持续变化,配合墙面和天花板的变化。

该设计试图模糊内,外之间的界限,这种处理手法适应新德里的气候条件。

所有的建筑构件定义清晰,相互独立。 墙壁、地板和屋顶互相不接触。

它是大学校园里第一个钢结构建筑。


Architects: Romi Khosla Design Studios

Location: New Delhi, India

Chief architects: Martand Khosla, Romi Khosla

Design team: Praveen Rajput, Maulik Bansal

Project area: 890 sqm

Project year: 2005 – 2010

Photographs: Courtesy of Romi Khosla Design Studios

Design Concept

A Cafeteria in a University Campus located near Auditorium, Cultural Center, Mass communication, was expected to become hub of all social activities of the Campus.

Due to the extreme climatic conditions of New Delhi, where the summer sees temperatures of above 45 degrees centigrade, and the winters often see temperatures below 5 degree centigrade.

Most student canteens in India are not air-conditioned, and are often poorly ventilated, making them very hot and oppressive in the summer and very cold in the winters.

This canteen was proposed as a ‘Semi open air Café’. This allowed to have an ambient temperature for most of the year along with good ventilation, and a variety of degrees of shade from the climate.

The design is truly unique and contemporary and we feel, will herald a new age of Architecture for the University.

Building Block

The building block has a kitchen block to the east, which is a fully enclosed space to cook and serve in. As One walks along the length of the building westwards, initially the eating enclosure is defined by two walls and a roof, further still the sense of interior is defined by one wall and the roof, further still the space is articulated by only one wall, and yet further still, there is only the floor, and then that too stops continuing.

Throughout this changing sense of interior and exterior, the eating surface and the seating surfaces continue, almost acting like stitches that tie this entire space together.

The idea was to try and blur the boundaries between inside and outside, where these undefined boundaries act as a negotiator between the user and the climate of Delhi.

All the elements of the building are defined distinctly and independent from each other. The walls don’t touch the floor and the roof does not touch the walls.

This was the first steel building built at the university campus.