奥地利,维也纳,线性住宅楼/Josef Weichenberger事务所

建筑师: Josef Weichenberger Architects

地点: 奥地利,维也纳

项目面积: 3,050 平方米

项目年代: 2006 – 2009

摄影: Lisa Rastl, Josef Weichenberger Architects

在设计的时候考虑了周围开放公园的环境,建筑沿着Sensengasse线性排列。

三栋相连的建筑线性排列,像薄膜一样处于城市和公园之间。这样的设计手法使得人们特别注意两层楼楼之间的连接处的开放空间所带来的公园和城市两种空间的渗透。

这样的空间和它周围的绿化以及Sensengasse街两边原有的树木,构成了一个绿色的休息之处。建筑的立面融合在一片绿色之中。Sensengasse街两旁的树木充分与建筑相结合,建筑对临近树木的位置做个性化的处理。树木不仅仅在建筑的周围,树木还延伸到旧医院,运动场和学校。

建筑与道路合理结合,塑造了建筑优越的布局,这种布局有利于维护公园环境的质量。建筑独自矗立在绿地中,同时也是公园西北方向上的明确的边界。


Architects: Josef Weichenberger Architects

Location: Vienna, Austria

Project area: 3,050 sqm

Project year: 2006 – 2009

Photographs: Lisa Rastl, Josef Weichenberger Architects

The proposed project responds to the described situation with a linear building structure along the Sensengasse and a free-standing, “point-house” positioned in an extended park.

The linear construction, composed of three connected individual buildings, creates a membrane-like break between the park area and the urban space. In doing so, particular attention has been paid to permeability with paths and visual connections in the direction of the park on the one hand and the partly two-floor ground floor area forms part of the open urban space.

These spaces with their views upon the surrounding greenery create a “green break” in association with the untouched and completely preserved tree avenue in the Sensengasse which fuse the façade of the garden and the airy opening of the “vertical green” together with the park to form one organic whole. The row of trees along the Sensengasse is taken up into the arrangement of the individual structures, so that the project reacts with sensitivity to the existing tree stock. The green area does not end at the perimeter of the property. Instead, it interweaves with the planted greenery of the old hospital, the sports ground and the school.

Through the combination of a sensible development together with an eventful layout of paths through the area, it was possible to maintain the quality of this urban recreational area. The free-standing point house marks the construction’s boundary to the northwest and stands, as a result of the now clearly defined park perimeter, literally in the middle of greenery.