澳大利亚,悉尼,CODA/Stanisic Associates

建筑师: Stanisic Associates

地点: 澳大利亚,悉尼,33 Epsom Road

项目组: Rob Harper, Peter Rush, Angela Rheinlaender, Adam Hobbs

室内设计: L3 Design

景观设计: Aspect Sydney

结构设计: SCP Consulting

客户: GMD + GHD Pty Ltd

项目面积: 3,748 sqm

项目年代: 2009

摄影: Patrick Bingham-Hall

建筑关键的创新是3米进深的阳光房,阳光房可以为北立面和东北立面的房间遮阳,(译者注:南半球的北面相当于北半球的南面。)这样,可以控制环境、改善舒适度、降低能源消耗;它有一系列的属于住户的户外空间,如:冬季花园,凉廊,空中露台和阳光房,户外空间消除内部和外部之间界限,并减少了对空调和人工取暖的需求;开放的走廊连接了大堂和一套套公寓、延伸到社区的周边庭院,建筑的体型窄长,只有10米进深;100%自然通风,最上2层为跃层式,顶层的露台用于促进空气流动。

建筑用走廊串联蜂窝般排列的公寓,公寓的两个面都可以通风采光,两边还可以形成穿堂风。所有的公寓都带有滑动的遮阳铝百叶窗和折叠人工玻璃板;走廊自然通风,充满自然光线。利用回收雨水灌溉公共庭院的植物,阳台使用木地板,顶层的跃层设计减少了空调需求。该建筑精心设计平衡了风和水的效果 - 中国风水术的关键要素。


Architects: Stanisic Associates

Location: 33 Epsom Road, Sydney, Australia

Project Team: Rob Harper, Peter Rush, Angela Rheinlaender, Adam Hobbs

Interior Architect: L3 Design

Landscape Architect: Aspect Sydney

Structural Engineer: SCP Consulting

Client: GMD + GHD Pty Ltd

Project area: 3,748 sqm

Project year: 2009

Photographs: Patrick Bingham-Hall

The key passive design innovations and practices of CODA are a ‘brise-soleil’ in the form of 3m deep sunrooms that shade the living areas to the north and north-east elevations; adjustable environmental screen to the north and east which allow occupants to control their environment to improve personal comfort and reduce energy consumption; a range of tempered private outdoor spaces, such as winter gardens, loggias, sky terraces and sunrooms that eliminate the barrier between inside and outside, and eliminate the need for air conditioning and artificial heating; open gallery circulation and lobbies to apartments, extending around the communal courtyard; slender building form (enclosed space) of only 10 metre width; 100% naturally ventilated apartments with voids and sky terraces at upper levels which act as pathways for natural air and 100% two storey, cross-over plans with voids and volume for air movement.

CODA comprises gallery, cross-over apartments with dual aspect and cross-flow ventilation, arranged in a spatial honeycomb structure. All apartments are shaded with sliding aluminium plantation shutters and folding glazed panels; access galleries are filled with natural light and air, and rainwater is recycled for irrigation of plants in the communal courtyards and use of plantation Spotted Gum for the balcony timber decks. The double storey apartment spaces allow the building to breathe naturally, avoiding the need for air conditioning. The building is capped with exceptional sky terraces and generous roof terraces and sunrooms. The building design carefully balances the effects of wind and water – the key elements of Feng Shui.