英格兰,威尔士,新港,交通站/Grimshaw

建筑师: Grimshaw

地点: 英格兰,威尔士,新港

客户: 网络铁路

项目面积: 1,000平方米

项目年代: 2009 - 2010

摄影: Courtesy of Grimshaw

Grimshaw与阿特金斯一起设计了新港市的车站,作为新港市的更新规划的一个部分。新港市是英格兰和卡迪夫之间的第一座城市,所以,车站应该是非常显眼的。业主网络铁路公司希望车站的形式动人,成为新港市,乃至威尔士的大门。

新港市被一条铁路一分为二。每一边都有自己的特点。Grimshaw的设计体现了这个特点,创建了两个主广场。北广场为乘客的服务。南广场,侧重商业方面,两个广场连接旅客,当天结束旅程的旅客和旅游者。每个终端的功能是体现在车站周边的配套设施上。

票务和入口平台分别位于两个端头。两个端头的所有主要设备均采用连续ETFE和铝包螺旋线。车站采用的空间形式反映了其功能:通过把旅客引导到桥上,再达到端头,从而理顺交通流量。钢结构外面包裹ETFE,不仅创造了一个明亮,通风空间,而且,由于材料轻,结构也轻了。建筑的顶部开了很多洞,使得室内更加明亮,并起到一定的结构作用。

老站位于拉长的平台的端头,旅客要步行很长时间,残疾人买票也有多不便。因此,老站及其连接桥靠近列车停车位置,容易进入,并且与城市联系紧密。车站周围的行人路也更新换代了。

对于主新港车站终端,目标是2010年完工,完成时,新港市将举办高尔夫球场最负盛名的事件————莱德杯。升级后的车站将输送人流,成为新港市持续更新的标志。


Architects: Grimshaw

Location: Newport, Wales, England

Client: Network Rail

Project area: 1,000 sqm

Project year: 2009 - 2010

Photographs: Courtesy of Grimshaw

Grimshaw, in association with Atkins, are redesigning Newport Station as part of a citywide regeneration masterplan by Newport Unlimited. As Newport is the first city reached by passengers between England and Cardiff, the station is a highly visible structure. Network Rail were keen that the new station should provide a striking civic building that would provide a gateway opportunity not only to Newport, but to Wales herself.

Newport is bisected by the railway tracks. As a result, each half of the city has developed its own character. Grimshaw’s design embraces this divide, creating two major new concourses. The North Concourse will be on the civic side of the city and focus on the needs of commuters. The South Concourse, on the commercial side, will be for connecting travellers, daytrippers and tourists. Each terminal’s function is reflected in the distribution of ancillary facilities around the station.

Ticket facilities and platform access are split equally between the two terminals. All the main facilities at both terminals are housed in continuous ETFE and aluminium clad spirals. The spiral form of the station mirrors the journey taken within and helps to ease traffic flow by guiding the passenger from ground level up to the connecting bridge and back down onto the platforms. The use of an ETFE wrap over a steel structure not only creates a very bright and airy space but also, due to the lightness of the material, means the building requires a minimal support structure. This brightness of space is compounded by the inclusion of an oculus at the peak of each building, which doubles as a compression ring to secure the structure.

The old station had a single terminal at the end of elongated platforms and many passengers entering and exiting trains are faced with a long walk to and from the concourse. There was also very little provision for disabled access across the tracks. Therefore, the terminals and their connecting bridge have been positioned relative to the trains stopping positions, easing access and offering stronger connections to the city. Pedestrian routes surrounding the station are also being upgraded.

For the main Newport Station terminals, the aim is to complete by 2010, when Newport will play host to the most prestigious event in golf, the Ryder Cup. The upgraded station will provide for the influx of people the city expects for this event and become an icon of Newport’s ongoing regeneration.