波多黎各,大学综合研究楼/ Toro Ferrer Arquitectos

建筑师:Toro Ferrer Arquitectos

地点:San Juan, 波多黎各

客户:波多黎各大学

项目面积:55,000 平方英尺

项目年份:2009

摄影:Raquel Pérez Puig

综合研究学院位于校园的东北部,自20世纪60年代末起,这里就是数以千计的学生踏入学校的起步点。学生人数不断增长,需要在现有教学楼的基础上进行大幅扩建。

扩建结构共有四层楼高,为钢筋混凝土建筑,以副楼的形式成为新总体规划的一部分,标志着校园东部的崭新入口。其东立面上的纪念雕塑由当地艺术家用彩色穿孔铝板制成,既可防晒,又能挡风遮雨。浅浮雕混凝土墙上的开口任由微风吹入、光线穿透,令人想起遮阳板的模式。

新大楼的底层是一个多功能的开放空间,可适应这所学校的各种需求。二层三层中的教室根据填补了西侧方庭的树木确定方位,而彩色遮阳板背后的教工办公室朝向东侧校园入口。第四层容纳了大量的机械空间。所有楼层和建筑两侧都由多层长廊统一,靠顶部的天窗采光,不仅可作为聚会场所,而且具有非常重要的气候调节功能,因为这个空间可让微风贯穿,从而创造出烟囱效应。

裸露钢筋混凝土和铝百叶窗等材料的选择符合当地市场情况,当地建筑劳动力使用这些材料也非常娴熟。铝合金型材在附近的圣胡安制造,混凝土选的是地震和极端热带天气条件下的当地材料。定制设计的彩色混凝土长椅与裸露混凝土的单一色彩相得益彰。


Architects: Toro Ferrer Arquitectos

Location: San Juan, Puerto Rico

Client: University Of Puerto Rico

Project area: 55,000 sq. ft.

Project year: 2009

Photographs: Raquel Pérez Puig

Located in the Northeast quadrant of Campus, the General Studies School has served as threshold to thousands of students since the late 1960’s. A constantly growing student population called for a substantial addition to the existing faculty building.

The addition is a four-story reinforced concrete annex building which forms part of a new Master Plan and marks a new entrance to the eastern edge of Campus. Its east façade includes a monumental sculpture by a local artist in colored perforated aluminum that provides sun and hurricane protection. Bas-relief concrete walls with punched openings allow breezes and light to filter through and recall the pattern of the sunscreen.

The new building’s ground floor is a multi-functional open space adaptable to the wide needs of this school. Levels two and three contain classrooms oriented to the tree filled quad to the west while faculty offices behind the colorful sunscreen are oriented to the campus entry to the east. A fourth level contains the bulk of mechanical spaces. All levels and both sides of the building are unified by a multi-level sky lit gallery which serves not only as a place to meet but has a very important climatic role as it funnels cooling breezes throughout the building creating is a chimney effect.

The selection of materials such as exposed reinforced concrete and aluminum louvered windows responds to local market conditions and local construction labor force is well skilled in those materials. Aluminum extrusions were manufactured near San Juan and concrete is the local material of choice for seismic and extreme tropical weather conditions. Custom designed colored concrete benches complement the sober exposed concrete palette.