中国,上海油雕院美术馆/王彦

建筑师: 王彦

地点:中国,上海

项目面积:3000平方米

项目年代: 2008 – 2010

摄影: 吕恒中

上海油雕院美术馆(SPSI Art Museum)位于上海市长宁区金珠路111号,是油雕院原有大楼结构基础上的扩建。2010年10月19日迎来开馆首个展览——法国马赛当代艺术展。

博物馆的设计由环境和建筑本身为出发点,在对建筑基本问题追寻的过程中,逐步得到设计结果。最终的设计令我自己也感到惊讶,建筑的体量、空间、材质、构造展现出了纯净的力量。

博物馆简洁的体量与街道平行,不留围墙,在城市和建筑之间留出开放的公共入口广场。

博物馆好像立在金珠路旁的多边形大石头,沉稳而棱角分明,简洁而有力,与周围过分装饰的建筑不同。

博物馆和旁边的“东部中心”之间的围墙被保留。与博物馆主体分开的墙不能形成体量感。所以,我们决定把墙延伸到博物馆的主要体量中去,由此,创造出了入口空间,并围合了内院,成为接待厅的室外景观。


Architects: Wang Yan

Location: Shanghai, China

Project area: 3,000 sqm

Project year: 2008 – 2010

Photographs: Lv Heng Zhong

SPSI Art Museum is located at Shanghai Changning District, No.111 Jinzhu Road, extended from the structure of original service building of Shanghai Oil Painting & Sculpture Institute. On 19th October 2010, the museum has finished its construction and had the first exhibition —- Modern Art Works Marsaille.

The thinking of architectural design of SPSI Art Museum is to start from environment and architecture itself, and to find the result during the process of answering the basic architectural questions. The final result even surprised our-selves. The effect of its volume, space, material and structure has touched us deeply, which turns out to be a kind of pure power.

Design of new Art Museum has set up clear volume parallel to the street and cancelled the fences, in order to create complete open entrance space between the city and building, which is much more reachable and public.

Like a polygon form stone lies the Museum along Jinzhu Road, calm and angular, simple but powerful, which rescues people from decorating facade of neighborhood.

The wall between Museum and its neighbor East Center had to be remained. A piece of alone standing wall cannot form the feeling of volume, which is uncoordinated to the Museum main volume. We decide to continue the wall back into the main body of Museum, so that it creates a impressive entrance space and at the same time a nice inside garden, which supplies good view for the VIP room on the first floor.