葡萄牙,Leiria,白色住宅/Aires Mateus

建筑师: Manuel Aires Mateus

地点: 葡萄牙,Leiria

合作者: Humberto Fonseca, Luísa Sol, Tiago Santos

项目年代: 2008 – 2010

摄影: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

位于Leiria的一块高地上,可以俯瞰城市。

功能简单:保持卧室私密,起居室开发。私密性的卧室在第一层,围绕中央庭院。起居室围绕着中庭的空间,可以从中间的中庭得到阳光,并能在起居室俯瞰城市的景色。

它以房子为醒目的原型,内部有三个引人注目的院子,其尺度和体量可以有不同的解读方式,同时,它明确表达了它与历史上Leiria地方的城堡的关系。


Architects: Manuel Aires Mateus

Location: Leiria, Portugal

Collaborator: Humberto Fonseca, Luísa Sol, Tiago Santos

Project year: 2008 – 2010

Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The site is on the outskirts of Leiria, in a high position overlooking the city.

The functions are banal: a house divided in private area with bedrooms, and social area with living-rooms. The private areas are at street level under the plot, around a central courtyard with rooms opening to private patios in a intimate environment. The living rooms are around a void, that collects light from above and gazes the castle at the city centre.

The house is a recognizable archetype emptied of its centre by the light designed by a three heighted courtyard that opens horizontally at the garden level. The bedroom courtyards, revealed in the garden, relate with this archetypal object providing different readings on its scale. Scale and volume are controlled in a chaotic context, with a clear identity that from its core relates with the historical legacy far away: the Leiria Castle.