智利,圣地亚哥,美诺画廊/ Gonzalo Mardones Viviani

建筑师:Gonzalo Mardones Viviani

地点:Santiago, Chile

承包商:Carlos Marchetti

工程:Ruiz y Saavedra

客户:Miele

采光与内部自动化系统:Ikatu and Bang&Olufsen

项目面积:1,091.10 sqm

项目年份:2010-2011

摄影:Nicolás Saieh

美诺为此次建筑设计竞赛选择了一片住宅区作为基址,四周为低、中、高密度住宅以及公园和广场,毗邻新市政府大楼和Bicentenario公园。

Nueva Costanera大街是一条重要的商业和文化街,艺术画廊、餐厅、银行和商店比比皆是。

我们的建筑方案是一座开放的建筑,在混凝土和斜晶体立面的交错中面向一角(最公开的场所)敞开。立面允许光线反射,而建筑的透明度为过往人群和车辆创造了一扇大型街头展示窗口。

这一设想在室内允许各个楼层的连通性。空间仿佛一个建筑迷宫,迷宫的路线甚至渗透到了地下空间,有着独特的光线和自然通风。

我们作品中的一条永恒之处(第六立面)可谓一举两得:增加土地(稀缺资源),在私密与开放共存的开放与半开放空间增加办公室和展览面积。地下层部分隐藏,部分开放,形成了一种崭新的景观,突出了附近墙壁几乎被压扁为一扇迈向天空的大门。

整栋建筑的流通路径用红钢(红色是美诺公司的代表色)创造,形成了建筑物材料的鲜明对比——白色混凝土与而氧化钛相结合。这条红色带就像野兽派艺术一样与白色区分开,贯穿所有楼层,直至屋顶。

屋顶被设想为第五立面,其上是一面巨大的露台,还设有酒吧,也可作为空中聚会场所。从那里可以欣赏到广阔的安第斯山脉、丘陵和社区的盎然绿意。

正如我们所有作品所表现的那样,我们也坚持划分作为建筑学支持(第七立面)的墙体。在这种情况下,就在这两条街道的墙上刻画出一幅崭新的全景,创造了新景观,从而使建设用地焕然一新。

该项目作为体现出客户与建筑师之间不断交流的巅峰之作,对于我们观察和理解建筑设计过程的方式起到了关键作用。与其他许多作品一样,客户的故事总能激发许多融入建筑的灵感和想法。

美诺大楼的可持续性主要来自于第五、第六和第七立面的使用。这些立面将建筑一分为二,冷与热,创造自然隔离、通风和照明。其他可持续做法包括太阳能电池板和灰水的处理。


Architects: Gonzalo Mardones Viviani

Location: Santiago, Chile

Contractor: Carlos Marchetti

Engineering: Ruiz y Saavedra

Client: Miele

Lighting and Domotic system: Ikatu and Bang&Olufsen

Project Area: 1,091.10 sqm

Project Year: 2010-2011

Photographs: Nicolás Saieh

Chosen by Miele for this architecture competition, the site is a residential neighborhood with residences in low, medium and high density, surrounded by parks and squares. It is in close proximity to the new City Council Building and Bicentenario Park.

Nueva Costanera Avenue is an important commercial and cultural street full of art galleries, restaurants, banks and shops.

Our architectonic proposal is a building that opens to the corner (the most public place) in a play of façades of concrete and inclined crystals. This façades permits light to reflect, and the transparency of the building creates a large display window for the street, both people and vehicles.

The interior result of the idea permits the connectivity of all the levels. Spaces are an architectonic labyrinths path that are even penetrate the underground spaces, a unique possibility of light and natural ventilation.

A permanent in our work (sixth façade) is a double purpose: increase the land (scarce resource) and increase offices and exhibition area around to open and semi open spaces that combine intimacy and openness. Burying and open to the underground and enable a new landscape which highlights the compressed presence of near walls as a doorway to the sky.

The circulation path into the entire building was created in red steel (red is the Miele corporate color) leaving a contrast to the materiality of the building, white concrete with titanium dioxide incorporated. This red strip distinguishes over the white as a fauve and runs over all levels to the roof.

The roof is conceived as the fifth façade creating a big terrace with a bar, a meeting place in the height of the foliages. From there can see the immensity of the Andes Mountain, the hills and the green of the neighborhood.

As in all our works, also we insist in the use of dividing walls as architectonic support (seventh façade). In this case the walls of both streets characterize a new panorama, making a new landscape possible and a new place for the building.

This project represents the culmination of ongoing dialogues between client and architect, essential to our way of seeing and understanding the architectural design process. In this as in many cases the client story allows many inspirations and ideas that integrate into the architecture.

The sustainability of Miele building is principally by the use of the fifth, sixth and seventh façades. These permits separate the building, heat and cold, creating natural isolation, ventilation and lighting. Other sustainable practices that were implemented include solar panels and gray water treatments.