中国,北京,中海油总部/KPF

中海油总部位于北京东城区东部二环路的一个主要十字路口边,对面是外交部大楼。

建筑师: Kohn Pedersen Fox Associates

地点:中国,北京,东城区,朝阳门北街

合作建筑师: 中国建筑设计研究院

项目面积: 940,000 平方英尺

摄影: Zhang Guang Yuan and H.G. Esch

该建筑形式让人联想到对海上石油生产。裙房船头形状好似海上钻井平台,而高层的形状有好似高高的钻机。通过把地面设计得像海面,加强了这种印象。

办公室和功能空能空间围绕中心的贯通的阳光园林中庭,中庭让日光渗透到三角形主楼的三个边。花园采取不对称布置,以响应太阳的角度。此外,中庭顶部的天窗过滤部分阳光。L形状的三层裙房容纳了庭院和公共空间,如会议室,餐厅,会展等。

主楼的平面是三角形,其边和基地的边有一定的角度,这样做的目的是最大限度地使用基地,并在安静的角落创造了一个入口院子,模仿传统中国庭院的入口院子。


Located at a major crossroads along the Second Ring Road in Beijing’s eastern Dongcheng district, the CNOOC headquarters building acts as an urban counter-point to the massive Ministry of Foreign Affairs Building situated on the opposing corner.

Project description, images, and drawings after the break.

Architect: Kohn Pedersen Fox Associates

Location: Chaoyangmen North Street, Dongcheng, Beijing, China

Associate Architect: China Architecture Design & Research Group

Project Area: 940,000 sqf

Photographs: Zhang Guang Yuan and H.G. Esch

The building’s form evokes the images of offshore oil production. The prow-like shape recalling an oil tanker’s bow, and the tower mass elevated above the ground on piloti suggesting an offshore oil derrick. This effect is further heightened by the design of the ground plane which has been developed to suggest the ocean’s surface.

Internally, office and function spaces are organized around a central, full-height, sunlit atrium. Large sky-gardens carve away portions of the tower floor plates to allow daylight to penetrate into the atrium from all three sides. These sky-gardens take on different configurations on each of the sides in response to the sun angles encountered. Additionally, a skylight and clerestory windows at the top of the atrium allow filtered light to wash the atrium interior surfaces. A three-storey, L-shaped podium defines a courtyard and houses public spaces, such as meeting rooms, restaurants, and exhibition areas.

The rotated triangular tower maximizes the use of the site and creates an entry courtyard along the quieter side which is entered through a symbolic gateway recalling traditional Chinese courtyards.