德国,Garching,Oscar-von-Miller塔/Deubzer König + Rimmel事务所

建筑师: Deubzer König + Rimmel Architects

地点: Garching, Germany

结构工程师: Barthel & Maus Beratende Ingenieure GmbH

项目面积: 90,5 平方米

项目年代: 2006 – 2010

摄影: Henning Köpke

从总平面图上可以看到,Oskar von Miller塔的椭圆形平面沿着东西向;从南面插入两个立方体。一楼入口处有两个大推拉门,门上有测量框。这是进行气象维护和评估的设施。从东面附加的螺旋楼梯可以登楼。

天气塔由玻璃环“堆积”而成,在不同的高度上(5,10,20和35米)不同的杆子指向东西南北四个不同的方向。最顶上的测量层。

平面是椭圆形。

西边的部分是贯穿的。其它的地方都是从底到顶不断变细。

测量器具固定在吊杆上。使它们可以撤回塔内维修。

为了进行气候湍流气动测量,还通过风洞测试建立塔的空气动力学模型,从而保证了塔本身不干扰测量结果。

通过西边核心电梯,可以登塔进行各种维修。


Architects: Deubzer König + Rimmel Architects

Location: Garching, Germany

Structural engineer: Barthel & Maus Beratende Ingenieure GmbH

Project area: 90,5 sqm

Project year: 2006 – 2010

Photographs: Henning Köpke

As seen in the site map, the Oskar von Miller Tower has its oval ground plan aligned in east-west direction; two cubic bodies are inserted into the building from the south, the entrance on the ground floor with its two large sliding doors, above that the measuring box. This is for meteorologists to maintain the facility and evaluate the measurement results. Access is additionally possible via a spiral staircase on the east side.

The weather tower consists of horizontally stacked glass rings, which are staggered by measurement levels (5, 10, 20, and 35m) with four booms pointing north, south, east, and west. The top measurement level is arranged vertically as a single measurement point.

The shells’ ground plan shape consists of the geometric addition of two ellipses.

In the west vertex of the buildings’ cubature contains the only geometric point which is consistently vertical. Apart from that, the rings continuously narrow from the bottom to the top.

The instruments are fastened to the booms on sledges, so that they can be pulled into the inside of the tower for maintenance and testing.

The necessary length of the measurement booms was checked by using a model in the wind tunnel of the TU Munich and the institute for aerodynamics, thus guaranteeing that the cubature of the tower does not interfere with the climatic measurements due to aerodynamic turbulence.

Access to the various maintenance levels is provided via a lift in the west core.