新西兰,Waitakere公民中心/Architectus, Athfield Architects

建筑师: Architectus, Athfield Architects

地点:新西兰, Auckland

项目面积: 13,400 平方米

项目年代: 2006

摄影: Simon Devitt

新市民中心由Architectus和Athfield事务所设计,靠近北奥克兰铁路线,公民楼有三个主要的内容:会议厅,议员设施和办公室。管理楼有公共接待厅和开放式办公空间。管理楼是街道和火车站人流的入口。

采用了广泛的措施以提高能源效率,如,防晒,保温,屋顶自然采光。精心挑选可持续和可再生的建筑材料。减少用水量,通过屋顶和园林绿化处理雨水,多余的水才排入公共下水道。

行政楼的一个连续5层的大楼梯为雇员们提供了交流的空间和场所。

会议厅的形状类似(毛利人)当地部落重要的人工制品——葫芦,以此表达了当地的传统文化,


Architects: Architectus, Athfield Architects

Location: Auckland, New Zealand

Project area: 13,400 sqm

Project year: 2006

Photographs: Simon Devitt

Designed by in conjunction with and sited adjacent to the North Rail Line, the new Civic Centre comprises three main elements – the Civic Wing containing the Council Chamber, Councillor’s facilities and the Directorate; the Administration Wing containing public interface facilities and open-plan office space for council staff and the Link element, which forms the main public access and pedestrian connection to the new rail station and local business district.

Energy efficiency has been achieved with measures such as extensive sun screening, high levels of thermal insulation, integrated air floors and extensive use of natural daylighting. Materials have been carefully chosen from sustainable and recyclable sources. Water use has been minimised and storm water is treated on site through a green roof and rain gardens prior to entering the public system.

Within the Administration Wing a grand staircase connects the staff areas across a five storey void discouraging lift usage and promoting staff interaction and socialisation.

Local cultural heritage is expressed in particular in the Council Chamber, the form of which reflects that of a gourd, a significant artefact for local iwi (Maori people).