日本,山梨县,Hoto Fudo餐厅/保坂猛建筑都市设计事务所

这个建筑与我们之前报道的房子内外环境相似。该项目位于富士山南麓,两侧面对着主干道。保坂猛建筑都市设计事务所希望这个建筑能呈现出山脉和云彩的特色。建筑外形为柔和的几何形式,而非四边形或圆形。保坂猛事务所利用无数多边形网点确定了建筑外形,有如壳体结构一样连续,波澜起伏的自由几何外形亦能挡风遮雨。钢混外壳与立方体表面创造了530平方米的空间,其中140平方米为厨房,50平方米为休息室,以这样的方式围合室内空间,并对外开放。

建筑师: 保坂猛建筑都市设计事务所

地点:日本山梨县

结构工程师: Ove Arup & Partners Japan / Hitoshi Yonamine

项目面积:占地2,493.82 sqm,建筑面积733.98 sqm

项目年份:2009

摄影: Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

建筑物没有安装空调。在大多数季节它都是对外开放的,人们如同在室外环境中就餐。曲线形亚克力推拉门只有在大风天气和寒冷的日子里才会关闭。在钢混外壳外加了一层60毫米厚的聚氨酯保温层,钢混外壳温度稳定,才能保证室内的恒温环境,同时也减少了由于温度变化而引起的钢筋混凝土变形,因而延长建筑的寿命。在照明设计方面,保坂猛事务所决定设计一些只会让人们感受到夜晚光线变化的灯具,而避免使昆虫聚集在灯光周围。

下雨的时候,雨水会打湿门窗附近的地面。在雨水够不到的空间,人们可以倾听雨的旋律。在雾天,雾气就会弥漫在建筑内部。下雪的时候,建筑物又变成了一处掩埋在皑皑白雪之中的景致,鸟类和其他小动物常常会前来造访。人们能够在这个介于自然与艺术之间的地方吃到取自天然食材的丰盛美食。


This building is similar to the inside and outside house we previously featured. The project was planned on the site with Mt. Fuji rising closely in the south and the two sides facing the trunk roads. Takeshi Hosaka Architects wanted this building to take on the characteristics of mountains and clouds. It is made from soft geometry, which are not derived from the figures like quadrangles and circles. By continuously operating innumerable polygon mesh points, Takeshi Hosaka Architects have determined the shape that clears the conditions such as the consistency as shell construction and the undulations that ward off rainwater in spite of its free geometry. The RC shell with cubic surfaces creates such spaces as 530 sqm, 140 sqm of kitchens, and 50 sqm of rest rooms, in such a manner that it envelops and opens them.

Architect: Takeshi Hosaka Architects

Location: Yamanashi, Japan

Structural Engineer: Ove Arup & Partners Japan / Hitoshi Yonamine

Project Area: site 2,493.82 sqm, building area 733.98 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

This building has no air conditioners. It is open to the air during most seasons, and people have a meal in the air like outside air. The curved acrylic sliding door is closed only during the strong wind and the coldest season. Giving 60 mm thick urethane insulation to the outside of the RC shell and keeping a stable RC temperature secures a stable temperature environment for the building like inside and outside, and also reduces the deformation volume due to the temperature of RC to make the building last longer. For the lighting plan, Takeshi Hosaka Architects have determined such illumination as makes people simply feel changes in the evening light and does not make insects gather around the lights.

When it rains, rain comes in near windows and doors. In the spaces where rain does not come in, people enjoy the sound of raindrops. When it is foggy, the fog comes into the building. When it snows, it becomes a landscape buried in snow, and birds and animals will visit there. In this place like the middle between nature and art, people eat hoto rich in natural ingredients.