约旦,安曼,Vy体育馆/ Symbiosis Designs

建筑师:Symbiosis Designs

地点:Amman, Jordan

甲方:Gravity Athletic Investment Company – Vy

项目组:Khalid Nahhas, Jawad Hamdan, Raad Sawalha, Lina Asa’d, Amira Qattawi

结构工程师:Marwan Ghanem, Khobaib jallad

电力工程师:Ma’en Al-Karmi

机械工程师:Issam Abu Farha, Wael Nasrallah

景观设计:Lara Zureikat

项目面积:6,000 sqm

项目年份:2008

摄影:Arnaldo Genitrini, Osman Akuz

Vy体育馆综合建筑是中东最大、最全面、最先进的体育设施。在概念上,空间的设计和配置建立在能源概念和健康概念的基础上,并通过内部动力学得到了实施,例如自然光线的交换和无数的视觉联系,很多视觉联系都展示了动态的活动。

建筑包括主体育馆大厅、训练场(5个小组训练场)、半奥林匹克游泳池、半奥林匹克空中跑道、攀岩墙、壁球场、浴室和更衣室、水疗室、美容中心、果汁吧、餐厅(250座)、不同的零售商店,还有所有的辅助功能设施,包括行政管理办公室、洗衣房、维修室、保安室和停车场。

Vy体育馆内的气氛令人身心愉快、精神振奋。馆内的多个大厅最初都被设计成社交空间,但后来又被改成了可以举办体育活动的空间,不再具备其他功能。设计中充分考虑到了每个大厅内和各个大厅之间的视觉联系,以确保人们在锻炼时能够找到有利位置观察周围的情况。

建筑的外观表现出了建筑的类型,一眼就能看出这是一座体育馆综合建筑。上面一层200m的钢结构跑道穿过多个大厅,能够俯瞰很多正在举行的活动,并且一直延伸到室外,越过众多室外空间和风景,形成一段空中跑道。很多室内活动和运动都设置在建筑的中心,观众在沿着立面的边缘位置,可以清晰地看到中央的赛事。较大的采光天窗能引入阳光,从而照亮室内空间。


Architects: Symbiosis Designs

Location: Amman, Jordan

Client: Gravity Athletic Investment Company – Vy

Project team: Khalid Nahhas, Jawad Hamdan, Raad Sawalha, Lina Asa’d, Amira Qattawi

Structural Engineer: Marwan Ghanem, Khobaib jallad

Electrical Engineer: Ma’en Al-Karmi

Mechanical Engineer: Issam Abu Farha, Wael Nasrallah

Landscape: Lara Zureikat

Project area: 6,000 sqm

Project year: 2008

Photographs: Arnaldo Genitrini, Osman Akuz

Vy Complex is the largest, most comprehensive and most progressive sport facility in the Middle East. Conceptually the spaces and their configuration build up on the notion of energy and well-being, enforced through several internal dynamics such as exchange of natural light and scenographic visual connections, many of which reveal kinetic movements.

The building includes the Main Gym halls, workout studios (5 group studios), semi Olympic pool, semi Olympics flying running track, climbing wall, squash courts, bath and changing rooms, spa, beauty center, Juice bar, Restaurant (250 seats), different retail shops and all support functions including administrative, laundry, maintenance, security and parking.

The overriding sensory perception within Vy is that of invigoration. The halls at Vy were intially designed as social spaces that were then developed to accommodate sport events and not the other way around. The visual conversation within and between the halls took great consideration to ensure inspiring vantage points while visually panning during exercise.

Externally, the building expresses its typology and is unmistakably read as a gym complex. The upper level 200 meter steel structure running track roams through many of the halls overlooking many activities and continues outdoor flying over external spaces and views. Much of the internal activities and motion are also framed as clear visual perspectives inward towards the heart of the building on each façade, while kept bright through the utilization of large areas of skylights.