澳大利亚,桑林翰,贝赛德警察局/FJMT

建筑师:FJMT – Francis-Jones Morehen Thorp

地点:Sandringham, Australia

客户:Victoria Police

承包商:St Hilliers Contracting

项目经理:Coffey Projects

开发商:Victoria Police

项目面积:4,200 sqm

项目年份:2010

摄影:John Gollings

当下警察局的传统建筑样式均以不透明、安全和坚固的场所为主要特征,我们设法跳出藩篱,将重心放在设计一座真正的社区公共建筑上:充满魅力、平易近人,同时也是附近城市社区结构的一分子。然而,为创建安全的工作环境,必须采用与传统警察局相同的严格技术,尤其是安全要求,不过,这类建筑的预算一向非常紧张。我们的目的是强化维多利亚州警方的愿景:创造一个更加开放的交互式现代警务环境。

警察局的公共空间位于一个重要的形式框架下方,面对主要街道,对附近的共济会堂提升了建筑规模。这个混凝土框架的轮廓形似抽象的柱廊,扩大了入口,更具有魅力,同时将公开会议室和控制室限定在一个紧凑的结构中,并从上方引入自然光线。

警察局内的工作空间、会议室、出入口、拘留室和体育馆都聚集在以木材为内衬、顶部采光的中庭四周。这个中庭是中央动线地区,为非正式会议和特殊活动场所,这里有一个由之字形架子构成的坐席区。考虑到社区警务的特色,这里还可作为令人肃然起敬的沉思空间。中庭内设综合展览/艺术品展区,展示了当地警方从本世纪初到当前的历史进程。

设计重点为在警察局的主要公共空间内开发天然材料在展示和构造方面的优势。异型混凝土框架围起陶砖和弯曲的维多利亚时代的灰板,刻画出街道的特色,而中庭以维多利亚灰板为内衬,从上方采光,光线反射在周围如云团一般的曲线形挡板上。警察局主要体量的周边由可开启玻璃面板、引人注目的线性景观花园和连续金属百叶墙层叠构成,其中后者起到了调和环境和确保安全的作用。


Architects: FJMT – Francis-Jones Morehen Thorp

Location: Sandringham, Australia

Client: Victoria Police

Contractor: St Hilliers Contracting

Project Manager: Coffey Projects

Developer: Victoria Police

Project area: 4,200 sqm

Project year: 2010

Photographs: John Gollings

We have sought to escape the existing architectural paradigms of the contemporary police station, characterized as they are by opacity, security and fenced compounds. Instead, an emphasis is placed upon the police station as a truly public community building: inviting, accessible and part of the civic fabric of the neighbourhood. However, the same strict technical and, in particular, security requirements must be achieved to create a safe working environment, all within the very tight cost constraints for this typology. Our intention is to reinforce the Victoria Police’s vision of a more open and interactive approach to contemporary policing.

The more public elements of the station are composed within an overarching formal frame, addressing the primary street and lifting the scale of the building to the adjacent Masonic Hall. This profiled concrete frame is like an abstraction of a portico, enlarging the entrance and sense of invitation while positioning the public meeting and control rooms in a tight composition and opening them to natural light from above.

The work spaces, meeting rooms, sally port, holding rooms and gymnasium within the station are gathered around a central top-lit atrium, lined with timber. The atrium is the central circulation spine, a place for informal meetings and special events with a stage created by the switchback stair, but also an honorific space of contemplation to the nature of community policing. Within this top-lit space is an integrated exhibition/artwork displaying the historical progression of the local police from the turn of the twentieth century through to the present time.

An emphasis has been placed upon the expressive and tectonic development of natural materials within the primary public spaces of the station. Terracotta tiles and curved Victorian Ash panels framed within profiled off-form concrete characterise the street address, while the atrium is lined with Victorian Ash panels and lit from above, with light reflected around curved cloud-like baffles. The perimeter of the main station volume is a layered system of glass operable panels, a captured linear landscaped garden, and a wall of continuous metal louvre grilles which provide environmental mediation and security.