荷兰,乌德勒支图书馆/ Wiel Arets

建筑师:Wiel Arets Architects

地点:Utrecht, The Netherlands

客户:University Utrecht

顾问:ABT Adviseurs; Huygen Installatieadviseurs bv; Heijmans-IBC Bouw bv

声学顾问:Adviesbureau Peutz & Associates bv

立面顾问:Permasteelisa Central Europe bv

项目面积:36,250 sqm

项目年份:2004

摄影:Jan Bitter & Andrea Giannotti

乌得勒支大学Uithof校区汇聚了诸家荷兰顶级事务所从上世纪90年代到2000年设计的大批建筑,譬如Mecanoo、Neutelings Riedijk、OMA及NL Architects。Wiel Arets在1997年赢得了图书馆建筑的设计竞赛。

在这种背景下设计的图书馆是一个实体结构,立面上交替镶嵌着透明和不透明的镶板。一种重复的纹理既印在玻璃上,也镂刻在黑色混凝土板上,模糊了镶板的界限。

纹理是一种树丛图案,为立面增添了某种垂直的运动之感。一部分玻璃板为双层,稍微凸出于立面,使立面变得更加立体化,也可用于调节自然光线。立面玻璃板可随着阳光的照射程度自动开合,不过也可以手动开启。

一架悬空桥连接图书馆与旁边的大楼,而停车场四周通过地下室与主楼相连。庭院花园由West 8设计,将停车场与图书馆大楼隔开。这些体量的立面镶板上都采用了相同的纹理,因而明显属于综合建筑的一部分。整体建筑庞大,颜色偏深,不过镶板的交替、纹理的设计以及可变动的特性却赋予建筑轻盈灵动之感,在夜色中更是效果独特。

受所用材料和各个体量相互作用的影响,这个项目内部的各个空间相互融合,彼此关系密切。

进入主入口有一条走廊,可通往一部大楼梯。白色反光地板与黑色混凝土板之间的对比贯穿整个图书馆空间。待到了二楼,中庭高大开敞,各种体量穿插其中,上面的墙面纹理如出一辙。立面的构成变得清晰易懂,如同每一面实体外墙都变成了空间体量的内壁。玻璃将这个高大的空间沿着立面垂直围合起来。

室内设置有各种演讲室、书桌、书架和档案柜,它们位于各个楼层,或者作为开放露台,或者作为带有阳台和洞口的封闭房间。尤为令人印象深刻的就是接待处上方的会议室,面向中庭悬挑出来,完全由玻璃围合。一些固定家具采用了红色调,丰富了内部的层次,也让人一眼就能关注到重点。

我们行走在作为图书馆开放核心的楼梯和桥上,可欣赏内部空间,感受这里的开放与静谧。在声学与采光设计方面亦特别留意:镂刻的纹理有助于吸收噪音,同时印在玻璃上的纹理又能调节入射到演讲桌上的自然光线。这座建筑既让学生与游客感受到了开放与互动,又能让人专心致志徜徉于书海之中。


Architect: Wiel Arets Architects

Location: Utrecht, The Netherlands

Client: University Utrecht

Consultants: ABT Adviseurs; Huygen Installatieadviseurs bv; Heijmans-IBC Bouw bv

Acoustic Advisor: Adviesbureau Peutz & Associates bv

Façade Advisor: Permasteelisa Central Europe bv

Project Area: 36,250 sqm

Project Year: 2004

Photographs: Jan Bitter & Andrea Giannotti

The Uithof Campus of the Utrecht University gather a number of buildings signed by the most famous Dutch firms during the 90s and 2000: we can mention Mecanoo, OMA, Neutelings Riedijk, NL Architects. Wiel Arets won in 1997 the competition for the Library building.

The library appears in this context as a solid composition of volumes, which show on the facade a play of alternating transparent and opaque panels. They are blurred by a repeated texture, printed on the glass and carved in relief on the black concrete panels.

The texture is a pattern of jungle trees, which add some vertical movement to the facade composition. Some of the glazed panels are doubled, and slightly shift off the façade line, making it three-dimensional and contributing to regulate the sunlight. Their opening is automatically controlled in relation with the sun exposure, but they can also be opened manually.

A suspended bridge links the library with the tower beside, while the side volume of the parking is connected to the main block by the basement. The courtyard garden designed by West 8 separates the parking from the library block. All of these volumes have the same texture on the facade panels, so that they are clearly part of the complex. The whole building is massive and rather dark, although the alternation, the texture and the shifting of the panels make it light and dynamic, with a special effect in night views.

On the interior, the project turns into a very involving space, by materials and the interaction of volumes.

The main entrance brings us to a gallery, and from there to a large staircase. The contrast between the white reflecting floor and the dark concrete panels is accompanying through the library space; once reached the first level, the atrium opens up into a full height, where different volumes stick in and out with the same wall texture. The composition of the façade becomes clear and understandable, as every outer solid wall turns into a spatial volume on the inside. The glass panels frame the full height spaces, closing it vertically at the façade line.

These interior volumes house the various lecture rooms, desks, bookshelves and archives, on different levels, now as an open terrace, now as enclosed rooms with balconies and openings. Particularly effective is the meeting room above the reception area, cantilevered and completely glazed towards the atrium. The touch of red on some fixed furnitures enrich the chromatic scale of the interior, and catches the attention on the important spots.

Walking on the distribution stairs and bridges – the open core of the library – we enjoy the space and atmosphere, its openness and its silence. Particular attention has been in fact given to the acoustics and the lighting: the relieved texture helps absorbing the sound, while the same texture printed on glass regulates the sunlight on the lecture desks. It is a building that allows students and visitors to feel in an open and interactive space while concentrating on the private reading.