日本,M住宅 / Kei’ichi Irie + Power Unit Studio

建筑师:Kei’ichi Irie + Power Unit Studio

地点:Karuizawa, Japan

项目面积:391 sqm

项目年份2007

摄影:hiroyuki HIRAI

项目基地面对一条繁忙的街道,夏天时来此旅游的轿车和客车尤其多,但是花园的一侧却有一片非常安静迷人的森林。住宅的业主是一对夫妻和三个女儿的三个家庭,他们分别住在M住宅的四套房间里,分享着同样的景色,能欣赏到相同的树木和鸟兽。

住宅设计成弯曲的形状是为了能环抱这片森林,而且还能让每个家庭感觉到其他家庭的存在,尽管他们可能无法彼此直接看到对方。为了保证业主家庭的安静和私密性,沿街立面采用了厚厚的钢筋混凝土结构,上面设置了很小的窗户,而面对森林的花园一侧则由宽大的玻璃窗组成,业主可以尽情享受森林中的生活。


Architects: Kei’ichi Irie + Power Unit Studio

Location: Karuizawa, Japan

Project area: 391 sqm

Project year: 2007

Photographs: hiroyuki HIRAI

The site is facing with a busy street with tourist’s cars and buses specially in the summer time, but the garden-side is a quiet and lovely forest. There are 3 daughter’s families and the parents, living independently in the M house, sharing the same view of trees and animals.

The curved shape of this house is for to embraces the forest of nature, but also, it allows each family to feel each other’s presence although they may not see directly. To keep the quietness and privacy for the client’s family, the street-side facade is a thick RC structure with small windows, while the garden-side toward the forest is composed with wide grass windows, to enjoy the life in a forest.