日本,东京,石神井Y式住宅/ Ikeda Yukie Architects

建筑师:Ikeda Yukie Architects

地点:Nerima, Tokyo, Japan

结构设计:Kume structural research & development office

建造商:Fuji construction & planning

项目面积:90 sqm

项目年份:2011

摄影:© Koichi Torimura

这是一座位于东京郊区的住宅。

场地大半位于西北角,毗邻南侧与东南侧的空地。这样一来就无法预测将来会接收多少阳光。所以,我们以在各种条件下都能获得充足采光为目标进行设计。

客户要求留有兴趣爱好空间,特别是用于天文观测的屋顶平台和用于存放户外用品、游戏玩耍的阁楼。我们找到了一种简单的解决方案来满足所有条件。

首先,将简单的主要体量——山形墙放置到位。然后,通过在主要体量上添加和拉伸小体量,创造出用于满足业余爱好的室内外娱乐空间。它连接着起居室与私人房间,不但自然光可穿透房间,还能传达出特殊的氛围。

各个房间的布置都能获得从阁楼顶部侧窗直至一楼起居室玻璃门的自然光。光线被天花板镜面反射,透过主卧的玻璃门,最后到达起居空间。饭厅和一间卧室由通往屋顶的室外楼梯下方体量相连,这样房间就能享受到自然光照了。

露台与屋檐设计可遮挡夏日似火的骄阳,起到隔热的效果。房屋冬季保温效果良好,安装了太阳能板供电的内置空气循环系统。


Architects: Ikeda Yukie Architects

Location: Nerima, Tokyo, Japan

Structural design: Kume structural research & development office

Constructor: Fuji construction & planning

Project area: 90 sqm

Project year: 2011

Photographs: © Koichi Torimura

A family house in the suburb of Tokyo.

The site is a lot in the northwest corner, adjacent to vacant lots to the south and southeast. This makes it impossible to predict the amount of daylight it would receive in the future. For this reason, we designed with the aim of allowing ample natural light into the house in any circumstance.

The client requested spaces for hobby, especially a roof deck for astronomical observation and a loft for outdoor goods and play. We looked for a simple solution to meet all those conditions.

First, we placed a main simple volume in the shape of a gable roof. After that, by adding and pulling small volumes from the main volume, we created inner/outer spaces for hobby and pleasure. This connects the family spaces and private spaces, allowing natural light to travel across the rooms while transmitting atmosphere.

The rooms are allocated to invite natural light from the top side window of the loft all the way to the glass floor of the living room on the ground level. Light is reflected by the ceiling mirror, crosses through the glass floor of the MBR and reaches the living space. The dining room and a bedroom are connected by the volume under the outer stairs to the roof deck so that the rooms can share natural light.

The terrace and the eaves are designed to block sunlight and heat in the summer. The house is well insulated in the winter and is equipped with a built-in air circulation system powered by solar panel.