葡萄牙,埃斯特雷莫什,圣•伊莎贝尔王后中学/ Oficina Ideias em Linha

建筑师:Oficina Ideias em Linha – José Laranjeira

地点:Estremoz, Portugal

项目面积:13,000 sqm

项目年份:2007 – 2010

摄影:Francisco Nogueira

这个综合楼最初建于上世纪60年代,原是一所技术学校(埃斯特雷莫工商学校)的教学楼,最近经升级扩容改造,摇身一变成为一所中学,可同时就读约1000名学生。

这个项目根据Parque Escolar的设计要求进行开发,并由他们监督,这家公司已在整个葡萄牙重建或翻新了大批中学建筑。

设计以增加新功能为前提,如装有新型技术设施的教室、社交空间以及管理办公室,同时考虑到学校原先的结构,适当与城市原貌相融。

一楼与二楼保留了主楼(A单元)原先的结构,如中央走廊与双翼楼体系,以更为合理的展示方式布置教室,既能提升空间性能,又可优化各项活动之间的使用周期。

秘书及管理区,以及图书馆/资源中心位于较低楼层。

综合楼(B单元)东侧的老工作坊得到了重建,以容纳艺术教室与小型剧院,独特的屋顶天窗系统令这里光照充足。

工作坊的西边被拆毁,让位给新的电工技术与机电设施,以及食堂和社交区域,这些地方都位于较低楼层。

一楼将容纳大型实验室。

旧体育馆和礼堂维持原状,并在较低楼层(C单元)加入了休养设施。

还建造了多功能运动装置,连接着综合楼的所有区域。

所有户外空间都得到了改造,为从室内外,从学校的社交区和食堂都能到达这里,新增了绿化区。

构成综合楼的几个单元楼之间的连通性是通过覆盖步行网络实现的,确保人人都能便捷舒适地到达全楼各个区域。


Architects: Oficina Ideias em Linha – José Laranjeira

Location: Estremoz, Portugal

Project area: 13,000 sqm

Project year: 2007 – 2010

Photographs: Francisco Nogueira

Originally built during the 60’s as a Technical School (Escola Industrial e Comercial de Estremoz), the complex was recently upgraded into a Secondary School with a larger capacity that will be able to house about 1.000 students.

The project was developed under the brief and supervision of Parque Escolar, which promoted a remodelling and updating program on a significant number of secondary schools all over the country.

The premises were to provide new functional areas such as classrooms, convivial and management facilities supported by new technological means, attending to the possibilities given by the school’s original structure as well as an adequate urban insertion.

The main building’s (Unit A) original structure was kept on the first and second floors, preserving a central corridor and double wing system, housing classrooms in a more rationalized display, which will allow an optimal spatial performance and usage cycle between activities.

The secretarial and management areas, as well as the library / resource center were installed on the lower floor.

The old workshops on the eastern side of the complex (Unit B) were remodelled in order to accommodate the arts room and a small theatre that will benefit from the unique roof lighting system.

The workshops on the western side were demolished, giving place to the new electrotechnical and electromechanical facilities, as well as the refectory and convivial areas, all located on the lower floor.

The first floor will accommodate the larger laboratories.

The old gymnasium and auditorium were maintained and complemented by health-resort facilities on the lower floor (Unit C).

A multifunctional sports unit was also built, connecting to the overall areas of the complex.

All the outdoor spaces were remodelled and a new green area was placed in order to be accessible both from exterior and interior, from the school’s social areas and refectory.

The connectivity between the several units that build the complex is done through a covered pedestrian network, assuring full and comfortable accessibility to the whole complex.