克罗地亚,索波特商务中心/ Studio za arhitekturu d.o.o.

索波特商务中心由Studio za arhitekturu d.o.o.建筑工作室设计,获得了为克罗地亚萨格勒布举办的建筑设计竞赛的二等奖。这座建筑最大的特点是动态地配置空间,空间剖面不断变化,创造出独特的开放空间,连接着这座综合楼的不同部分。

下面列出了有关这个项目的更多信息。

这座综合楼的基础是创造出交替面向南北开放的空间,这样的设计产生了一个动态的金字塔形结构。建筑构件横向延伸,均等地穿过所有的地下和地上楼层。开放空间、狭窄的裂缝、坡道以及倾斜的天花板使人们可以在商务中心所有的地方进行交流,不但形成了一系列独立的入口,还能保证大部分工作区域都能获得充分的通风和充足的自然采光。

开放的结构、通向新综合楼的步行道以及水平的组合方式,这些都有助于人们确定方向,还是对这座新城市的城市建筑的一种回应。这座建筑成为地面和城市结构的延伸,因此,它不只是为商务中心的使用者而设计的,还欢迎城中每一个人前来参观体验。

建筑师:Studio za arhitekturu d.o.o.

地点:Zagreb, Croatia

项目:Sopot Business Centre

客户:POSLOVNI PROJEKT SOPOT d.o

项目年份2011. competition, 2nd prize

合作者:Tajana Derenčinović Jelčić, Andreja Dodig, Petar Reić, Simona Sović Štos, Zorana Zdjelar, Freya d.o.o.

总建筑面积:42,823 sqm

基地面积:7,500 sqm


Sopot Business Center by Studio za arhitekturu d.o.o. is the 2nd Prize winner of a competition for Zagreb, Croatia. It features a dynamic assortment of spaces that shift in section creating distinct open spaces that provide connections through the various parts of the complex.

More on this project after the break.

The basis of the complex is to create spaces that interchangeably open towards the north and the south, resulting in a dynamic structure of pyramidal forms. These elements stretch horizontally, equally through all underground and surface levels. Open spaces, narrow clefts, ramps and slanting ceilings enable communication throughout the centre, establishing a series of separate entrances, but also ensuring the possibility of airing and natural light in a large part of work areas.

The openness of the structure and indentation of pedestrian flow into the new complex, as well as horizontal composition, establish directions and offer a response to the urban structure of the new city. The building becomes an extension of the ground and the urban fabric so that it is not designed exclusively for the users of the Business Center but welcomes everyone from the city.

Architects: Studio za arhitekturu d.o.o.

Location: Zagreb, Croatia

Project: Sopot Business Centre

Client: POSLOVNI PROJEKT SOPOT d.o

Project date: 2011. competition, 2nd prize

Collaborators: Tajana Derenčinović Jelčić, Andreja Dodig, Petar Reić, Simona Sović Štos, Zorana Zdjelar, Freya d.o.o.

Gross surface area: 42,823 sqm

Site area: 7,500 sqm