西班牙,Hospes Palma酒店/ EQUIP Xavier Claramunt

建筑师:EQUIP Xavier Claramunt

地点:西班牙 Calvià

项目年份:2009

项目面积:5,500 sqm

摄影:Adrià Goula

大海、海岸、岸边的树木……以及人类。我们可以想象,在很久以前,人类曾对岛上的和谐生活起着积极的影响,但是现在,一切都变了。岛屿与人类之间的关系曾经和谐愉快,如今却已变成由人类肆意操控岛屿的情形。

在翻新与扩建Maricel酒店的各个阶段,我们一直在追求这样一种复原方式:能再现从前具有纪念意义而又理想的场景。在第一次改造设计时,我们试图向大家说明大海的重要性。而如今这次扩建,目标是为了恢复树木与干石墙,这些都是马略卡岛环境史的一部分。

海景重现

作为第一批专为游客设计的酒店,Maricel酒店始建于1948年。由于位置具有一定的特殊性,所以很容易面向大海扩建,阶地如同巨人的楼梯伸入水中。在这一时期,建筑首先面向这片阶地和大海开放,运用一系列拱形走廊扩大了地下室,并将重点放在嶙峋的海岸线上。一进入酒店,你就会发现自己陷入一片滑动门和墙壁之中,规律的布置利于将海景引入建筑。这种新设计会让你产生向海边散步的强烈念头。

此处第一目标是再现一种类似于小山洞和岩石庇护处的氛围,这两种场所在整个地中海沿岸都很常见。通过滤光片、阶地以及为游泳池重新定位,清楚地体现出地中海的特质。一切只为恢复这片海景。

森林复原

此次扩建是建立在两个地块上的,刚好都位于原有建筑前方。主要议题在于:如何连接公共街道,以及如何处理周围的城市环境。在这个方向上,扩建结构力图强调出原有建筑作为主要入口的重要性,并建立一条进入新区的通道,能够产生与目前城市发展有所区别的新环境。

新地点经过重新布置,如同山谷一般,重新使用了建造“marjades”的技术,这是一种在马略卡岛传统农业活动中使用的阶地。创造了这些新marjades之后,山谷继续前移,连接新区与主楼。干石墙可起到界定新区的作用。这两种结构有时都与阶地的坡度保持一致,而且通往海边的阶地成为主楼的日光浴场,山谷则利用marjades为土壤塑形。坚固的当地干石墙带来了理想的环境,与毗邻扩建部分的结构隔开。

最后,我们设法保持对树木和天空的关注。恢复森林的景色,森林沿着一条梦想的小溪生长,带着我们远离海边。我们走在一条不经意间形成的曲折蜿蜒的路上,踩出了一条通往新建筑的入口。从一层进入建筑,然后马上上楼,在其中寻找有利位置来布置这些面朝大海的房间。首先,复原森林,然后,重现海景。


Architects: EQUIP Xavier Claramunt

Location: Calvià, Spain

Project Year: 2009

Project Area: 5,500 sqm

Photographs: Adrià Goula

The sea, the seashore, the trees approaching the shore… and the human being. We can imagine once upon a time when we humans were an active part of the harmonious life of the island, but now things have changed. The once agreeable relation between island and man has turned into a relationship arrogant control of the latter over the island.

Along the different stages for refurbishing and extending the Maricel Hotel, we have been pursuing a recovering of memorable and desirable original scenarios. On the first intervention we tried to make clear that the sea was there. Now, with this extension, the aim is to regain the trees and dry stonewalls that have been part of the environmental history of Majorca.

Regain the sea

Maricel Hotel was built in 1948 as one of the first hotels specially designed for tourists. Thanks to his privileged situation, it was easy to extend its facilities towards the sea with terraces as a giant’s stair to the water. On this stage, the building first opened itself over areas more related to these terraces and the sea, using a series of arcades to enlarge the basement and focus it on the rocky seashore. You enter the hotel and find yourself intertwined with a scenography of sliding doors and evading walls, rhythmically placed to allure the sea into the building. This new arrangement treats the sunlight in a way that triggers you to walk with increasing intensity towards the sea.

This first aim was to recreate an atmosphere not far from the little caves and rocky shelters that are easily found all over the Mediterranean coast. Make clear that the Mediterranean is there, through filters, terraces and the new orientation for the swimming pool. To regain the sea.

Regain the forest

The extension is to be built on two plots placed just in front of the original building. The main issues are how to connect across the public street, and how to deal with the urban surroundings. In that direction, the extension seeks to stress the importance of the original building as main entrance and to establish an access to the new areas capable of generating an alternative context to the existing urban development.

The new situation is rearranged as a valley that makes its way recovering the technique of the so call marjades, the terraces used on traditional agriculture activities in Majorca. Creating these new marjades, the valley moves ahead connecting the new areas to the main building. Dry stonewalls deal with the soil on how to settle on the new areas. Sometimes, they both agree simply with slopes, and the terraces that the main building uses as a solarium on its way to the sea, the valley sculpts the soil with marjades. Solid and vernacular dry stonewalls that give a desirable environment, detached from the constructions neighbouring the extensions.

Finally, we manage to stay just aware of trees and sky. Recovering the forest, the forest that grows along a dreamed brook driving us away from the sea. As a casual path, we walk on a winding course that turns here and there, carving the soil to allow entrance to the new buildings. We enter close to the ground but immediately we climb up those buildings, conceived as vantage points where to place the rooms oriented to the sea. To regaining the forest, and again the sea.