葡萄牙,Gouveia司法大楼/ Barbosa & Guimaraes

原有建筑占据着整个地块,本项目利用对原有建筑的拆除,设计了一个全新的广场,庞大而庄严,与法院建筑相辅相成。周边地区均为花岗岩墙,为与之产生呼应关系,新广场采用石材铺地,法院屹立于其上方。

建筑师:Barbosa & Guimaraes Architects

地点:葡萄牙,戈韦亚

项目年份:2010

摄影:José Campos, arqf architectural photography

建筑由四根柱子支撑,确保了透明度与两个花园之间的联系,花园界定出了建筑的南北两侧。法院这种建筑应该始终庄重肃穆,并具有象征意义,白色混凝土建筑的单体形式与突出的特性就充分体现了这一点,尤其是坚实的立面向内侧深挖出巨大的凹槽,仿佛悬在广场上方。

宽敞的楼梯作为通往法院的必经之路,面向中庭开放。前厅纵向贯穿整个建筑,直接与北花园相连,建立起一种封闭的关系,而原先栽种的树木照常生长在水平空间内。

法庭的体量尤为突出,上方有一组垂直天窗,巧妙地照亮整个空间。司法常务官办公地点独立运作,设置于建筑物密度较大的部位,面向室内中庭开放,中庭直接与北花园相连。该项目今后还要建一个公共停车场,隐蔽于广场下方,可从相邻的街道进入。

项目组:José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães, Miguel Pimenta, Cristina Chicau, Henrique Dias, José Marques, Luís Monteiro, Paula Fonseca, Susana Machado, Teresa Aroso, Raul Andrade, Pablo Rebelo

结构:Alberto Teixeira

水力学:Luis Veloso

电气:Paulo Oliveira

暖通:Arnaldo Monteiro

施工:José Coutinho

项目主管:Rafael Luzio


This project takes advantage of the demolition of the existing building, which occupied the whole of the plot, to design a new Plaza, with a scale and dignity to receive the Law Courts. In dialogue with the granite walls that define its surroundings, the Plaza takes on the form of a bottling of stone, upon which the Law Courts rest.

Architect: Barbosa & Guimaraes Architects

Location: Gouveia, Portugal

Project Year: 2010

Photography: José Campos, arqf architectural photography

The building, set on four pillars, ensures transparency and connection between the two gardens that delimit it to the north and the south. The dignity and symbolism that a building like the Law Courts should always have is achieved at the cost of the monolithic and singular character that the volume of white concrete acquires, above all in the expression of its compact elevations, with empty spaces deeply excavated, as if suspended over the Plaza.

A staircase of generous proportions opening onto a patio honours access to the Court floor. The lobby/foyer crosses longitudinally the entirety of the building, communicating directly with the garden to the north, establishing a relationship of closeness with the tops of the existing trees through a horizontal empty space.

In the volume, the courtroom stands out, with a set of vertical skylights that subtly light the whole space. The registrars services, which operate independently, are installed in the filled part of the building, open to an interior patio which communicates directly with the north garden. The project foresees a public car park, hidden under the plaza, with access from the adjacent streets.

Project Team: José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães, Miguel Pimenta, Cristina Chicau, Henrique Dias, José Marques, Luís Monteiro, Paula Fonseca, Susana Machado, Teresa Aroso, Raul Andrade, Pablo Rebelo

Structure: Alberto Teixeira

Hydraulics: Luis Veloso

Electrical: Paulo Oliveira

HVAC: Arnaldo Monteiro

Construction: José Coutinho

Director of Work: Rafael Luzio