西班牙,巴塞罗那曼雷沙的 20户住宅/ nothing architecture

由nothing architecture事务所设计的巴塞罗那曼雷沙的 20户住宅属于曼雷沙“La Parada”土地分割计划的一部分,该计划的发起者INCASOL 公司设计了建筑的主轴线,此处的住宅楼给人一种遗世独立的感觉。建筑由裙楼和五层楼构成,其中3层为商用,地下室有31个停车位和20间储物室。

建筑师:nothing architecture

地点:西班牙,巴塞罗那

项目面积:2,500 sqm

项目年份:January 2008

摄影:Hisao Suzuki

白天,建筑内部光线充盈,充满了活力,而晚上亮灯之后又如同半遮半掩的灯箱。居民在使用中产生的丰富变化产生了一种多孔建筑的感觉,创造了流转于室内外的光影与轮廓。

薄薄的穿孔真皮、挂在外侧的半透明帷幕起到卡路里遮阳帘的作用,以保持建筑内部微气候的平衡,并可遮挡外部的视线,保护屋主的隐私。穿透的面板与半透明面板之间的亮度对比设法保持了画面的完整性。

这些住所围绕中央交流核心排列,所有设备都位于立面内部。起居室位于墙角,与立面的构成互相呼应,阳台安装于立面的任意一侧,并让起居室隐藏于外围护结构的四个面内。

整个建筑都应用了滑动系统适,在正面用百叶窗取代了多孔板,而在内部各部门也都结合安装了Krona的滑动门。灵活的空间、自由的运动和分布创造了一个整洁、平静而灵活的空间,并且一直在不断扩大相关领域。

400张面板和穿孔铝板:3毫米厚的亚光阳极氧化银板形成了建筑的第二层外皮,创建了一种无形的边界,令多孔建筑仿佛在不知不觉间逐渐消失了。面板沿整个立面滑动,在外侧形成了流动的均匀性,而在内侧,面板可以来去自如,从而获得了一个随用户需求而改变的开放式立面体系,而非由建筑师决定。


Designed by nothing architecture the 20 dwellings in Manresa Barcelona project is part of the partial plan for land subdivision in the sector “La Parada” of Manresa promoted by INCASOL who proposed the design of a main axis, av. dels Dolors, where dwelling units are located in isolation. The building consists of PB +5, for a 3 floor commercial premises and the basement with 31 parking spaces and 20 storage rooms.

Architects: nothing architecture

Location: Av. dels Dolors 27. La Parada. Manresa, Barcelona, Spain

Project Area: 2,500 sqm

Project Year: January 2008

Photographs: Hisao Suzuki

A front light during the day, rich with dynamic volumes and shadows at night light up as sifted light box. This provides the feeling of a porous building with variability by use of its inhabitants, creating reflections, shadows and silhouettes that flow between interior and exterior

A thin perforated leather, a translucent veil from the outside works as a sunscreen for the proper functioning Meoro climate of the building, and as a visual filter for preserve the privacy of their occupants. From within the contrast in brightness between the pierced and the opaque panels manages to keep the visuals.

The dwellings are arranged around the central core of communications, leaving all stays in façade and all services inside. The location of the living-rooms in the corner can play with the composition of the façade featuring balconies on either side free and making it disappear on the four planes of enclosure.

Sliding system applies throughout the building from the front where the shutter is replaced by panels of perforated plates to the inner divisions that are integrated sliding doors by Krona. The spatial flexibility, freedom of movement and distribution creates a clean, smooth and flexible space, expanding and extending the area of relationship.

400 panels and perforated aluminum sheet: 3mm anodized matte silver form the second skin of the building, creating an appearance intangible boundaries and porous architecture of becoming imperceptible. The panels slide along the entire façade generates, from the outside, while mobility uniformity in the front, while from inside the panels can come and go as needed, getting a front open system varies according users and not determined by the architect.