中国,丽江,淼庐/李晓东

淼庐是一座私人住宅,位于在丽江玉龙雪山脚下。它坐落在一个宽敞开放的斜坡上,可以看到古代贸易之城——丽江的全景,这座古老的城镇因为水路和桥梁组成的历史网格而著名。玉龙山的山峰成为这座建筑的宏伟背景。建筑师李晓东结合传统的形式与技巧,建成了一座当代建筑,与当地历史和周围景观产生共鸣。这座被构想成由一系列具有冥想氛围、外观沉稳内敛的庭院组成的住宅有一个开放但却封闭的庭院空间。庭院给人感觉是封闭的、受到保护的,而且通过石墙、水池等设计元素与“外面的世界”隔离开,但在视觉上它却面向外面的环境敞开。

建筑师:李晓东工作室

地点:中国,云南省, 丽江

摄影:李晓东工作室

建筑师使用当地的材料和简单的“非实验”构造技巧营造了低调的建筑语言,将“人造”元素融入自然和当地文化中。这里的焦点是空间与氛围,重点是当地纹理和非装饰性细节,建筑师的想法是使这座住宅成为自然的背景,让人充分地感受自然。简单的木材与玻璃组成的建筑使人联想到传统的形式,但也有着明显的时代特征。轻质的板条墙体巧妙地遮挡了光线,竹子成为建筑中央庭院中繁茂的绿色核心。

凉爽平静的水面穿过住宅,低矮的屋檐界定并围合出室内与室外空间。室内空间设计简洁,目的就是要使室内尽可能清晰简单,让人们能在室内充分享受自然的美景。李晓东认为,对最后的设计成果至关重要的是细部设计而不是装饰细节,因此设计了无缝且干净的细部,为建筑的整体效果增添了高雅之感。

除了钢结构由专业团队建造,其他的结构都是当地村民建造的,这不仅降低了成本,也清晰地传达出在当地环境中鼓励地方参与建筑实践的信息。


The water house is a private house, located at the foot of snow mountain Yulong in Lijiang. Sitting on a wide open sloping site, which has a panoramic view towards Lijiang, an ancient trading settlement whose old town is famous for its historic network of waterways and bridges. The site lies at the foot of Yulong mountain, its peaks forming a dramatic backdrop to Li’s architecture. The house synthesises traditional forms and techniques to make a contemporary building that resonates with place and history. and the surrounding landscape. Conceived as an interlocking series of contemplative, inward-looking courtyards, the house has an open yet closed courtyard space. Closed in the sense, it is “secured” and “separated” physically from the ‘outside world” by design elements such as stonewall, reflective pool and leveling; yet it is open visually towards the outside environment.

Architect: Li Xiaodong Atelier

Location: Lijiang, Yuanna, China

Photographs: Courtesy of Li Xiaodong Atelier

The low profile architectural language by using local material and simple “non-experimental” tectonic skill is meant to blend the “artificial” into the nature and local culture. Here, focus is given to space and atmosphere. Emphasis is on local-texture and non-decorative detailing, the idea is to make the house a background, from which, nature could be appreciated to its extreme. The cluster of simple timber and glass pavilions with tile-clad pitched roofs evokes traditional forms but is still evidently of its time. Lightweight, slatted walls delicately veil the light, and bamboo plants form a luxuriant green heart in the building’s central courtyard.

The cooling, calming presence of water threads through the house and low eaves frame and enclose indoor/outdoor spaces. The interior space is a minimum design, the intention of which is to leave indoor space clear and simple as much as possible, so that nature could be appreciated more from within. Li considers details are important contributors to the final results of the architecture, in this case, instead of decorative details, seamless clean details are designed to provide elegance to the overall effect of architecture.

Besides the steel structure, which was contracted to a professional team, the rest of the construction was done by local villagers, this is not simply to reduce the cost, but a clear message of regional engagement with architecture practice in the local context.