美国,芝加哥,Contemporaine公寓/ Perkins + Will

Contemporaine公寓位于芝加哥市区河北地区的一个拐角处,是一栋包含28个单元的公寓楼。这座建筑包括一座11层的住宅大楼、一家4层的零售店以及位于基座的停车场。住宅大楼的雕塑特质和各功能区的衔接使它与周围不同尺度的建筑配合得天衣无缝。

稍后请欣赏Contemporaine公寓的照片与图纸。

建筑师:Perkins + Will

地点:美国芝加哥

设计负责人:Ralph Johnson

项目经理:Dave Gutierrez and Nicol Chervenak

技术负责人:Fereidoon Afshari

项目设计师:Bryan Schabel

项目建筑师:Marius Ronnet

具体规划:Raymond Coleman

项目组其他成员:Curt Behnke, Cengiz Yetken, Nicolette Daly, Steve Santucci

结构工程:C.E. Anderson & Associates

MEP&防火:McGuire Engineers

土木工程:Terra Engineering

构造设计承包商:AMS Mechanical Systems

电气设计承包商:New Aspen Electric

管线设计承包商:C.J. Erikson Plumbing Co.

防火设计承包商:US Fire Protection Illinois, Inc.

客户/业主:CMK Development Corporation

施工经理:McShane Construction

项目面积:96,000 sqf

摄影:Steinkamp/Ballogg Photography

一系列狭缝镶嵌在带有微小悬挑阳台的立面上,将大楼的主体分割开来。东立面起起伏伏,不仅深深地嵌入进主体部分,也让人们更多地观赏到了城市的天际线。两面混凝土剪力墙同建筑屋顶平面构成了整个设计,同时也让人看到了一个与众不同的水井街轮廓。

为设计地下停车场的人行通道,在停车场四周镶嵌了落地玻璃窗,和上方的大楼结构相似。在建筑物的北边,通往上层停车场的斜坡以动态的方式为其他直线结构建筑增添了一种轻松和动感的效果。

在拐角入口处,主体结构被削去一块,上方悬挑阳台突出立面,这里还有一根13.7米长的圆柱,以上几点都为Contemporaine公寓的周围环境增添了活力。

楼面设计需要将住宅格局变成停车场,一条狭缝将基础和住宅大楼分开,就满足了建筑系统内必要的传输。这个细节也为两种元素提供了审美对话,同时由于各种不同规模的部分结合在一起,更有利于人们解读这座大楼。

大楼顶部为顶层公寓提供了巨大的露台,同时也向周围的摩天大楼展示出了它的姿态。

Contemporaine公寓的典型楼层均拥有4间两室和三室的公寓,还能组合成为更大的单元。每个单元至少拥有一个私人户外阳台。单元面积从约88.2 到250.8平方米不等。

公寓具有开放式楼面格局,大手笔的落地窗利于接收自然光线和市中心天际线的动态景观。四间顶层公寓特色在于起居室拥有6.1-9.7米的玻璃墙,可吸纳更多的日光,欣赏到更广阔的风景。

在这座城市中,该建筑从与它同期的大多数建筑中脱颖而出。通过简单处理现代材料,比如雕塑一般的主体部分、动态的住宅入口以及窗框的纹理——使得该建筑为城市景观带来了强烈的冲击。


Contemporaine is a 28-unit condominium building located on a corner lot in the River North area of urban Chicago. The building consists of an eleven-story residential tower and a four-story retail and parking base. The sculptural quality of the tower and the articulation of its functional parts work to mediate the building to the varying scales of the surrounding context.

Photographs and drawings of Contemporaine following the break.

Architects: Perkins + Will

Location: Chicago, Illinois, USA

Design Principal: Ralph Johnson

Project Manager: Dave Gutierrez and Nicol Chervenak

Technical Principal: Fereidoon Afshari

Project Designer: Bryan Schabel

Project Architect: Marius Ronnet

Specifications: Raymond Coleman

Additional Team Members: Curt Behnke, Cengiz Yetken, Nicolette Daly, Steve Santucci

Structural Engineering: C.E. Anderson & Associates

MEP & Fire Protection: McGuire Engineers

Civil Engineering: Terra Engineering

Mechanical Design Build Contractor: AMS Mechanical Systems

Electrical Design Build Contractor: New Aspen Electric

Plumbing Design Build Contractor: C.J. Erikson Plumbing Co.

Fire Prot. Design Build Contractor: US Fire Protection Illinois, Inc.

Client / Owner: CMK Development Corporation

Construction Manager: McShane Construction

Project Area: 96,000 sqf

Photographs: Steinkamp/Ballogg Photography

The mass of the tower is broken down by a series of slots scored down the façade with small cantilevered balconies. The east façade undulates to further break the mass as well as to provide more opportunities for views of the city skyline. Two concrete shear walls and the plane of the roof frame the design and provide a distinctive profile from Wells Street.

To bring the base to a pedestrian scale the structure of the parking garage is exposed with floor-to-ceiling glass between the floor slabs, similar to the tower above. On the north side of the building the dynamic expression of the sloped ramps leading to the upper parking levels adds relief and movement to the otherwise rectilinear structure.

At the entry corner the erosion of the mass, the projection of the cantilevered balconies above, and a 45-foot column, all reinforce the urban energy of the Contemporaine’s surroundings.

A narrow slot separates the base and tower, allowing necessary transfers of the building systems as the floor programs change from residential to parking. This detail also provides an aesthetic dialogue between the two elements and allows for a reading of the building as a series of combined parts of varying scales.

The top of the tower is sculpted to offer large terraces for the penthouse units and a gesture to the surrounding skyscrapers.

Typical floors at Contemporaine provide up to four condominiums with two and three bedrooms plans that can be combined to allow for larger units. Each unit has at least one private outdoor balcony. Unit sizes range from approximately 950 square feet to 2700 square feet.

The condos offer open floor plans with large expanses of floor-to-ceiling glass allowing natural light and dynamic views of the downtown skyline. Four penthouses on the top floors feature living spaces with 20 to 32-foot glass walls to further capture the daylight and the views.

The building stands out from most of its contemporaries in the city. Through simple manipulations of modern materials—the sculpted mass, dynamic resident entry, and the texture of the window mullions—the building makes a strong statement on the cityscape.