荷兰,祖特尔梅尔,受保护住宅/ möhn + bouman bv

建筑师:möhn + bouman bv

地点:荷兰祖特尔梅尔

项目面积:2,500 sqm

摄影:Sarah Blee

这座住宅楼位于一个原有的住宅小区内,是为24位精神病患者建造的。建筑坐落在白色的混凝土平台上,外面覆盖黑色的混凝土构件。

采用垂直结构并融合了白色石材的建筑立面成为密集种植的桦树的背景。树木不但能保护住户隐私,还柔化了混凝土硬朗的外形。

建筑转角处是入口、支持设施和一个小餐厅。在这里,白色的平台被抬高,创造出巨大的完全开放的转角,与周围的公共空间产生了互动关系。


Architects: möhn + bouman bv

Location: Zoetermeer, The Netherlands

Project area: 2,500 sqm

Photographs: Sarah Blee

This housing block for 24 mentally disabled is built within an existing neighbourhood.

The building is placed on a white concrete platform and is clad with black concrete elements.

With their vertical structure and integrated white stone blocks, this facade acts as a diapositive background for a screen of densely plated birch trees. The trees provide privacy for the inhabitants and are softening the shapes of the concrete.

At the corner the building has it’s entrance, supporting facilities as well as a small restaurant.

Here the white platform is lifted to introduce a large, completely open corner, interacting with the surrounding public space.