挪威,东福尔郡,索伯格塔与休息站/ Saunders Architecture

萨尔普斯堡位于挪威南部,是一片宁静的绿地,地势平坦,这里也是游客来往瑞典必经的中途停留场所。2004年,挪威高速公路部门会同地方政府找到Saunders建筑事务所为该地区设计一个新项目,然而独特之处在于,设计无须预先确定委托方的特殊要求。

建筑师:Saunders Architecture

地点:挪威东福尔郡,萨尔普斯堡

项目面积:2,000 sqm

项目年份:September 2010

摄影:Bent Rene Synnevaag

Saunders为确定设计中的难题和时机,将注意力集中在基地上,力图确认面临的挑战和所具备的优势,他与客户密切合作,不仅要开发最佳设计方案,还要制定这个项目自身的设计概要。他解释说,需要的一切都讨论完了,建筑设计内容正由此得来。

萨尔普斯堡是从瑞典路过此地的游客对挪威的一个初次体验场所,这一点对客户很重要,因为游客们也许会放慢脚步,花时间打量周围的自然环境。当地的森林和海岸线形成了挪威的一处旅游胜地,不过这里大多地区还不为人知。附近高速公路的车速和噪音更加让旅行者想休息一下,重新投身大自然的怀抱,因此设计的首要元素就是一个绿色的休息空间。两侧带低矮围墙的螺旋坡道环绕着休息区,圈出了2000平方米的场地范围,而春季开花的果树点缀着这个庭院。Saunders与平面设计师Camilla Holcroft合作在院子里设计了七个小亭子,在当地的岩石雕刻上展示名为“铜器时代”的展览信息,还延续到了坡道的围墙上。

Saunders说,周围的森林充满了岩石雕刻品,但没有一个人知道,因为大家都只是忙着驱车前往奥斯陆。这些结构还为临时艺术展提供了空间。

一览无余的美景意味着周围的大自然之美只有在一定的高度才能欣赏得到,因此在项目中设计一座塔楼很快成为重点。斜坡的不对称围墙从地面上升到4米高,进而在场地北侧形成了一个简单的九层高结构,高30米,其中仅有一部楼梯和电梯。塔楼被命名为“索伯格”,意为“太阳山”,从塔楼上可俯瞰附近的海岸线以及奥斯陆峡湾,风景如画,令人难忘。

最后,就环境原有的建筑风格开发了本次设计的风格和审美取向,选用了极为简洁的当代几何造型,与当地农庄较为传统的建筑形式形成了对比。主要材料有用于外墙、随着时光老化得充满美感的耐候钢,和用于庭院设计元素与信息板的涂有暖色颜料的硬木。当地的石板和细砾石用来铺地。

Saunders创造了一个综合结构,用强烈的建筑造型突出该地区的自然和历史魅力,直接回应了两位客户和现场条件的要求。在几个城市政府、地方政府部门和国家高速公路部门的通力合作之下,萨尔普斯堡项目于2010年夏天完工。

项目组:Todd Saunders, Mats Odin Rustøy, Inês Moço Pereira, Mathias Kempton, Attila Béres, Joseph Kellner, Michaela Huber, Greg Poliseo

总承包商:Veidekke ASA

施工管理:Sweco Norge AS, Karin Anja Arnesen

结构工程师:Sweco Norge AS, Per Jo Treimo

电气工程师:Sweco Norge AS, Bjørnar Isaksen

机械工程师:Sweco Norge AS, Liv Normann

玻璃顾问:Saint-Gobain Bøckmann AS, Henrik Ronneberg Nilsen,Trond Karlsen

钢材顾问:Jotne Mekaniske Verksteder AS, Terje Johannessen, Helge Thorsen, Vidar Larsen, Stein Aune

景观设计师:Kristin Berg, Statens Vegvesen

平面设计师/信息图形&插图:Camilla Holcroft


Sarpsborg is a green, flat and calm piece of South Norway and a traditional stopover for travellers on the route to and from Sweden. In 2004, the Norwegian Highway Department together with the Regional Government approached Saunders for a new project in the area; uniquely however, without having predetermined the commission’s particular needs.

Architects: Saunders Architecture

Location: Sarpsborg, Østfold, Norway

Project Area: 2,000 sqm

Project Year: September 2010

Photographs: Bent Rene Synnevaag

Focusing on the site and aiming to identify its challenges and advantages in order to define its problems and opportunities, Saunders worked closely with the client, not only to develop the optimum design solution, but also the project’s own brief. We discussed what we needed and the architecture came out of that, he explains.

As Sarpsborg is one of the first tastes of Norway the travellers from Sweden experience, it was important for the client that they would be able to slow down and spend time discovering the surrounding nature. The local forest and coastline form a beautiful, yet largely unknown part of the country. The neighbouring highway’s speed and noise only enhance the traveller’s need for a break and re-connection with nature, so a green resting space was on the top of the list. A low walled ramp spirals around the rest area, defining the 2000 sq m area’s limits, while spring-flowering fruit trees adorn the courtyard. Within it, Saunders designed seven small pavilions working with graphic designer Camilla Holcroft, showcasing information on the local rock carvings from the Bronze Age, an exhibition, which continues on the ramp’s walls.

The surrounding forest is full of rock carvings but no one knows about them because everybody just drives through trying to get to Oslo, says Saunders. The structures also offer the option for temporary artist exhibitions.

The flatness of the landscape meant that the beauty of the surrounding nature could only be enjoyed from a certain height, so the creation of a tower quickly became a main part of the brief. The ramp’s asymmetrical walls rise from 0 – 4m, then forms a 30m simple nine–storey-tall structure on the site’s northern edge, including only a staircase and an elevator. Named Solberg (which translates into ‘sun mountain’), the tower’s aerial views towards the nearby coastline and the Oslo fjord are truly dramatic.

Finally, the design’s style and aesthetic was developed in relation to the environs’ existing architecture; minimal and geometrical contemporary shapes were chosen, contrasting the local farming villages’ more traditional forms. The main materials used were beautifully-ageing CorTen steel for the exterior walls and warm oiled hard wood for the courtyard’s design elements and information points. Local slate and fine gravel pave the ground level.

Underlining the area’s natural and historical attractions, supported by strong architectural forms, Saunders produced a complex, in direct response to both the clients’ and site’s requirements. A cooperation between several municipalities, the regional government and the national highways department, the Sarpsborg project completed summer 2010.

Team architects: Todd Saunders, Mats Odin Rustøy, Inês Moço Pereira, Mathias Kempton, Attila Béres, Joseph Kellner, Michaela Huber, Greg Poliseo

General contractor: Veidekke ASA

Construction management: Sweco Norge AS, Karin Anja Arnesen

Structural engineer: Sweco Norge AS, Per Jo Treimo

Electrical engineer: Sweco Norge AS, Bjørnar Isaksen

Mechanical engineer: Sweco Norge AS, Liv Normann

Glazing consultants: Saint-Gobain Bøckmann AS, Henrik Ronneberg Nilsen,Trond Karlsen

Steel consultants: Jotne Mekaniske Verksteder AS, Terje Johannessen, Helge Thorsen, Vidar Larsen, Stein Aune

Landscape architects: Kristin Berg, Statens Vegvesen

Graphic designer/info graphics & illustration: Camilla Holcroft