美国,纽约,公园的皇后剧院/Caples Jefferson

建筑师:Caples Jefferson

地点:美国纽约

项目年份:2010

项目面积:1,077.67 sqm

摄影: Nic Lehoux

我们把这里看成是一个重新连接的场所,在菲利普•约翰逊于1964年设计的世界博览会展馆有趣的圆形几何体基础上进行扩建。新结构状如星云,是一个透明的观景亭,从这里能欣赏到如梦似幻的公园美景,而世博会标志“大地球仪”和约翰逊天文台大厦及临时展馆仍然在寻求得到拯救的机会。这是一个为该地区而设计的聚会场所,其丰富的材料和薄暮时分的室内色彩非常有节庆气氛,汇聚于此的109种民族文化亦是皇后剧院引以为荣之处。

新结构是为该地区设计的可容纳600人的会客室,坐落于约翰逊设计的纽约州展馆巨大椭圆形的轴线上。设计师面临的挑战是要创造一种螺旋形式的印象,同时却控制在仅能建成大型平板玻璃单元的预算范围之内。我们运用格式塔心理学原理,并从艺术的角度出发设计了一个玻璃墙结构体,金属肋板突出于每一个垂直节点。肋板的效果是为了让人将注意力集中在即将消失的景色上,因为在曲线结构里向四周看过去,它们会逐渐消失不见。

螺旋式上升的水平窗棂进一步增强了这种空间曲线运动的感觉。幕墙的设计采用了各种各样的现代技术,其中低含量乳胶漆用于减少太阳辐射,以硅胶密封接头代替金属帽,充气式保温单元用于减少取暖费用,以及层压玻璃户外灯具既能增加单元的规模,也能避免恣意破坏公物的行为。利用数字设计和制造技术可独立制造5000多个独特的玻璃板,用在音乐厅中给人以完美的圆形的错觉。


Architects: Caples Jefferson

Location: New York City, New York, USA

Project Year: 2010

Project Area: 1,077.67 sqm

Photographs: Nic Lehoux

We see this as a place of reconnections, additions that build upon the playful circular geometries of the original 1964 Philip Johnson World’s Fair complex. Our new nebula room is a transparent viewing pavilion from which to appreciate the park’s dreams of futures past, the Unisphere and the Johnson observatory towers and pavilions still in search of rescue. It is a party room for the Borough, whose rich materials and sunset colors are understood as festive by a wide cross-section of the 109 ethnic cultures that are the glory of Queens.

The new structure is a 600-person reception room for the Borough, standing on axis with the giant oval of Johnson’s New York State Pavilion. The challenge was to create the impression of round spiraling forms while living within a budget that permitted only large flat glazed units. Using the principles of Gestalt psychology and the art of perspective, we designed a structurally glazed wall with metal fins projecting at each vertical joint. The effect of the fins is to drive the mind’s eye to focus on the vanishing perspective that results from seeing them vanish around the curve.

The spiraling slope of the ‘horizontal’ mullions further intensifies this perception of curved movement in space. The design of the curtain wall utilizes a broad array of contemporary technologies including low emulsion coatings to reduce solar heat gain, silicone sealant joints in lieu of metal mullion caps, gas-filled insulating units to reduce heating costs, and laminated glass outer lights to increase unit size and provide vandalism resistance. Digital design and fabrication techniques enabled fabrication of over 5000 separate and unique glass panels that work in concert to create the illusion of perfect roundness.