法国,巴黎,青年员工住宅楼/ aasb_agence d’architecture suzelbrout

建筑师:aasb_agence d’architecture suzelbrout / Suzel Brout, Leslie Mandalka

地点:法国巴黎

项目年份:2011

项目面积:3751 sqm, 983 sqm(花园)

摄影:Frédéric Delangle, Hervé Abbadie

该项目是对一座青年员工住宅楼进行改扩建,大楼共10层,为混凝土结构,每隔2.5米有一处悬挑结构。现存建筑是在上世纪70年代建造起来的,设计与施工都粗糙而不够合理,位于尤金•拿破仑基金会的产业范围内,这里还坐落着一批遗产建筑。

为加快施工进度,也从室内布局的自由度和未来改造的灵活性等方面考虑,扩建工程使用了金属框架。阳极氧化铝外层呈现出一种新的几何形式,建筑风格不拘,包围了扩建结构和现有建筑物。

外层可反射光线,窗户部位的洞口和阳台/花园走廊将之切开。花园通过外墙上的洞口与林荫大道相连,也作为与基金会大楼最后的联系,还装饰了一楼的公共生活空间和西侧立面的走廊。

住宅楼本身是在反复多次扩张最小空间后得到的成果。金属结构允许向前或向后移动公寓中的轻型框架隔墙,以此创建两个空间——大厅中的“服务”空间与靠近窗户的起居空间。


Architects: aasb_agence d’architecture suzelbrout / Suzel Brout, Leslie Mandalka

Location: Paris, France

Project Year: 2011

Project Area: 3751 sqm, 983 sqm (garden)

Photographs: Frédéric Delangle, Hervé Abbadie

This project deals with the extension and the restructuration of a young workers residence, a 10-levels building made of a concrete structure with overhangs every 2.50m. The existing building was built in a brutal way in the 1970s on the Fondation Eugene Napoleon domain, a group of Heritage buildings.

To go faster, allow freedom of interior organization and future flexibility, the extensions have been assembled using a metal frame. The anodized aluminium envelope draws up a new geometry, free of architectural styles, that encompasses the extensions and the existing buildings.

It reflects the light and is slit by openings onto the windows and the balconies/galleries of the garden. Final touch to the Fondation’s composition, the garden is connected to the Boulevard by openings in the outer wall, to the communal life spaces on the ground floor and to the galleries on the western façade.

The housing itself is the result of working on expanding minimum space, on series and repetitions. The metal structure allows shifting forward or backward the light frame partition walls in the flats to create two spaces, the “services” in the hall and the living space close to the window.