法国,里昂,橙色立方/ Jakob + Macfarlane Architects

建筑师:Jakob + Macfarlane Architects

地点:法国里昂, Lyon, France

客户:Rhône Saône Développement

项目:tertiary

成本顾问: Michel Forgue

电机工程:Alto Ingénierie

声效:Avel Acoustique

结构: RFR GO+

立面: T.E.S.S

项目面积:6,300 sqm

项目年份: 2005–2011

摄影: Nicolas Borel, Roland Halbe

这个城市规划项目由法国水运管理局与储蓄银行、Sem Lyon Confluence公司合作为老港区开发,旨在重新开发里昂河岸码头及其工业传统,整合建筑设计与商业、文化项目。

这里的码头最初由几个仓库(Sucrière、Douanes、Salins与Capitainerie)、起重机以及与河流相关的功能元素构成,为创建与河流、四周群山衔接的新景观而摇身一变成为一片实验场所。

该项目被设计成一个简单的立方体,并在其中开凿了一个大洞,有助于引入自然光线,利于空气流通,也便于从室内欣赏风景。这个洞口创造了一个空腔,从面向河流一侧水平穿透建筑内部,同时也向上延伸到达屋顶露台。

橙色立方位于原有大楼旁边(由三个连续拱形结构组成的Salins大楼),强调了建筑物的独立特色。立方体建造在由混凝土柱子制成的五层高框架(29m×33m)之上。轻盈的外层立面上有一些看似随意的洞口,而内层立面上的像素化图案仿佛随着河流的流淌而舞动。橙色暗指含铅涂料,这是一种常用于海港区的工业用色。

为了创造空腔,Jakob + MacFarlane事务所对建筑体量进行了一系列变动设计,其中包括在三个楼层上挖去三个“圆锥”体:立面拐角、屋顶及入口楼层。这些变动设计在一个简单的办公用空间中产生了若干空间,并在建筑、使用者、基地以及采光之间建立了联系。

第一处变动基于与大厅拱形结构、它的周边及其支撑墙外形的直接视觉联系。从而使这两个建筑元素衔接起来,并在建筑内部创造了一个受保护的双层高全新空间。

第二处变动显然是椭圆形,在面向河流一侧的立面拐角四层高之处打破了柱式桁架结构的规则性。其中形成的穿孔由两个曲面相交而成,与夹角形成了对角线的关系。它在建筑内部产生了一个巨大的中庭,四周环绕着若干条连接到办公室的走廊。立面的设计从此处向内部转移,建立了室内外光线与景色之间的全新关系。这种设计创建了一个极为动感的建筑结构,随着观察者位置的变化,映入眼帘的几何形体也有所不同。

第三处平台得益于不同楼层的光线和景色,还有可从各个楼层到达的阳台。从每个平台都能通往阳台,欣赏到各种风景,从而使人享受不同的快乐,同时也创造出邂逅与非正式交流空间。对平台的透明度以及最佳光透射的研究有助于使工作空间更舒适、明亮。

建筑顶层有一个被立面包围的巨大露台,在这里,里昂市区、Fourvière教堂及里昂河流交汇处的全景一览无遗。

该项目属于可持续发展规划的一部分,遵循以下原理:

立面概念的优化调和了热工性能和视觉舒适度;Ubat值小于0.7 W/m2K;几乎所有的办公空间采光系数都达到2%;通过水面上的热泵进行热电制冷;以新鲜无菌空气替换可进行高效热量回收的废气。

该建筑连接着将来兴建的巨大浮动阶地,而阶地则连接着河岸与码头岸边。


Architects: Jakob + Macfarlane Architects

Location: Quai Rambaud, Lyon, France

Client: Rhône Saône Développement

Program: tertiary

Cost consultant: Michel Forgue

Electrical Engineering: Alto Ingénierie

Acoustic: Avel Acoustique

Structure: RFR GO+

Façade: T.E.S.S

Project area: 6,300 sqm

Project year: 2005–2011

Photographs: Nicolas Borel, Roland Halbe

The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.

These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.

The project is designed as a simple orthogonal « cube » into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views. This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.

The cube, next to the existing hall (the Salins building, made from three archs) highlights its autonomy. It is designed on a regular framework (29 x 33m) made of concrete pillars on 5 levels. A light façade, with seemingly random openings is completed by another façade, pierced with pixilated patterns that accompany the movement of the river. The orange color refers to lead paint, an industrial color often used for harbor zones.

In order to create the void, Jakob + MacFarlane worked with a series of volumetric perturbations, linked to the subtraction of three “conic” volumes disposed on three levels: the angle of the façade, the roof and the level of the entry. These perturbations generate spaces and relations between the building, its users, the site and the light supply, inside a common office program.

The first perturbation is based on direct visual relation with the arched structure of the hall, its proximity and its buttress form. It allows to connect the two architectural elements and to create new space on a double height, protected inside the building.

A second, obviously an elliptic one, breaks the structural regularity of the pole-girder structure on four levels at the level of the façade corner that gives on the river side. This perforation, result of the encounter of two curves, establishes a diagonal relation towards the angle. It generates a huge atrium in the depth of the volume, surrounded by a series of corridors connected to the office platforms. The plan of the façade is hence shifted towards the interior, constructing a new relation to light and view, from both interior and exterior. This creates an extremely dynamic relation with the building that changes geometry according to the position of the spectator.

The tertiary platforms benefit from light and views at different levels with balconies that are accessible from each level. Each platform enjoys a new sort of conviviality through the access on the balconies and its views, creating spaces for encounter and informal exchanges. The research for transparency and optimal light transmission on the platforms contributes to make the working spaces more elegant and light.

The last floor has a big terrace in the background from which one can admire the whole panoramic view on Lyon, la Fourvière and Lyon-Confluence.

The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

Optimization of the façade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air.

The building is connected to future huge floating terraces connected to the banks of the river/ quays.