法国,水上运动中心/ a/LTA

建筑师:a/LTA

地点:法国圣布里斯-昂科格勒

项目面积:1,400 sqm

项目年份:2008 – 2011

摄影:Courtesy of a/LTA

这座水上运动综合建筑位于圣布里斯-昂科格勒市中心附近,建筑基地曾经是一块农业用地。建筑设计的目标是在两个方面发挥作用:

- 曾经的农业用地上的建筑;

- 娱乐设施的目的地。

建筑被彩色条(穿孔金属板和混凝土)包裹,再现了过去的农业(农业犁田)氛围。在游泳大厅,这些线条应用在大型遮阳篷上,表现了娱乐精神和度假功能。

这座综合建筑着重表现了线条的使用,线条一直延伸至室外遮阳屏处,与内部沙滩相邻。

这是一座紧凑型的建筑,分成两个不同的区域:北面的体量包括多功能室、存物柜室、技术设备室,南面的体量是游泳大厅。

建筑设计力图达到较高的环境质量。

除了体量紧凑、朝向合理、遮阳设备充分,这座建筑还能保证对能源的最佳管理(室外保温、木材供暖、通风、地热……)。

这座建筑以完全开放的形式与景观、历史文脉巧妙地融合在了一起。


Architects: a/LTA

Location: Saint-Brice-en-Coglès, France

Project area: 1,400 sqm

Project year: 2008 – 2011

Photographs: Courtesy of a/LTA

This aquatic complex is located close to Saint-Brice-en Cogles ‘s downtown, in a former agricultural area. The building aims to work on two aspects :

- a work on the site’s agricultural past

- the fun destination of the equipment.

It is packed with colored strips (perforated metal and concrete), the resurgence of the agricultural past (agricultural furrows). In the pool hall these lines come in large awnings expressing the playful spirit and resort program.

The complex express lines that extend into outside agricultural sunscreen next to interior beach.

It is a compact building divided into two distinct zones : in the north with an entity consisting of a multipurpose room, locker rooms, technical features, and south basins Hall.

The building’s design tends to work with high environmental quality.

In addition to its compactness, its orientation and shading, it has features that ensure optimum management of energy (exterior insulation, wood heating, ventilation, heated floors …)

The equipment takes place subtly into the landscape, in its historic context and opens fully to the outside.