英国,Northants,科比立方:文娱和艺术中心/Hawkins Brown

建筑师: Hawkins\Brown

地点:英国Northants

项目年份:2010

客户:Corby Borough Council

项目面积:715.35 sqm

摄影: Tim Crocker, Hufton + Crow

Hawkins\Brown新近完成并向公众开放的科比玻璃立方结构颇为引人注目,是振兴英国Northants以前钢铁城的主要重建项目的重点。

建筑的特色是容纳了一批混合设施,其中包括:门厅正前方450座的剧院、酒吧、多功能演播厅空间、咖啡厅、图书馆、会议厅、附近有展览空间或餐厅的平台屋顶花园,以及科比议会一站式公民办公室。

科比立方打破了正式市政厅坐落于广场正前方的设计传统,而是位于新广场的中心,四个立面都很引人注目。外围护结构为黑色反光玻璃,赋予建筑一种熠熠生辉的外观,独具特色。每个立面的连接方式都不一样:北立面有一个透明的玻璃入口门厅;东立面会议厅安装了双层高的玻璃窗;南立面向外悬挑设计一间阅览室,为楼下咖啡馆提供了遮阳;西立面内侧为图书馆。建筑的造型简洁,内部畅通无阻,服务入口与设备区都位于地下室内。

建筑师将屋顶作为第五立面,在建筑顶层宽敞的公共屋顶露台上栽种了树木,以景天属植物和褐色屋顶为特色,提升了场地的生态环境。

所有设施都围绕着一条内部路线布置,在立方体内部绕成一圈,四通八达。许多设备都位于一楼,彼此紧密相连,沿着一条连续路线安放,这条路线从门厅穿过建筑,直达螺旋楼梯,从这条楼梯可通往屋顶露台。建筑功能多样,确保了全天的活动安排,无论是早上游客来图书馆看书、到咖啡馆小坐,还是晚上在剧场里的演出,都不耽误。


Architects: Hawkins\Brown

Location: Northants, United Kingdom

Project Year: 2010

Client: Corby Borough Council

Project Area: 715.35 sqm

Photographs: Tim Crocker, Hufton + Crow

Now completed and open to the public, the Hawkins\Brown’s striking glazed Corby Cube is the focal point of a major regeneration programme to revitalize the former steel making town in Northants, UK.

The building features a mix of facilities including: a 450-seat theatre with front of house foyers and bars, multifunctional studio space, café, library, Council Chamber, Terraced Roof Garden with adjacent exhibition space or restaurant, Corby Borough Council One-Stop-Shop and civic offices.

Corby Cube breaks the tradition of a formal town hall situated at the head of the town square and is instead located in the centre of the new square with four active fronts. An external envelope of black and reflective glass gives the building its characteristic glistening object-like form. Each elevation is distinctively articulated within this: the North elevation is animated by the projected transparent glazed entrance foyer; the East elevation is animated by a double-height window into the council chamber; a cantilevered reading room projects out of the first floor of the South elevation providing shade to café; the West elevation expresses the library within. The pure form of the building is unobstructed by service entrances and plants which are contained in a below ground undercroft.

Treating the roof as a fifth elevation, they planted generous public roof terraces on the building’s upper levels with full-size trees, and feature sedum and brown roofs to enhance the site’s ecology.

All facilities are arranged around an internal route, coiled inside the cube form, allowing access for all. Many facilities have a ground floor presence and are inextricably linked, arranged around a continuous route, which rises from the foyer through the building and culminates in a helical stair leading to the rooftop terrace. The building combines uses to ensure activity around the clock, from early morning visitors to the library and café to late night performances in the theatre.